Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Κείμενο Πρωτοβουλίας Σκακιστών για την διάσωση του αθλήματος


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
Την Κυριακή 18 Δεκέμβρη βρέθηκαν και συζήτησαν θέματα που αφορούν το σκάκι, σκακιστές, παράγοντες και γονείς μικρών αθλητών. Η συζήτηση υπήρξε ανοικτή στον καθένα, σε κλίμα ισότιμης ανταλλαγής απόψεων, χωρίς ηγεμονισμούς και διάθεση επιβολής προκατασκευασμένων θέσεων.
Αποφασίσαμε να υψώσουμε τη φωνή μας και να αντιδράσουμε σε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας και να μην αφήσουμε κανένα να διαλύσει το παιχνίδι που αγαπάμε. Ας βγάλουν από το μυαλό τους όσοι διαχειρίζονται τα σκακιστικά πράγματα της πόλης και της χώρα μας ότι θα κάνουν το σκάκι  παιχνίδι των λίγων.
Απαιτούμε και δεν διαπραγματευόμαστε:
  • Κανένα παράβολα στους σχολικούς αγώνες. Τουλάχιστον στην πρώτη τους φάση (Σχολικό Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής, Κέντρου και Χαλκιδικής). Οι σχολικοί αγώνες πρέπει να προσελκύουν καινούργια παιδιά στο σκάκι και όχι να τα διώχνουν.
  • Ανώτατο παράβολο το ποσό των 15€ στην διοργάνωση της Ε.Σ.Σ.ν Θ.-Χ. «Λευκός Πύργος» και ελεύθερη συμμετοχή (χωρίς παράβολο) σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Ας αναλογιστούμε τους δείκτες ανεργίας που υπάρχουν σήμερα στην κοινωνία!
Εάν δεν μειωθεί εφέτος το παράβολο στο ιστορικό τουρνουά «Λευκός Πύργος», δηλώνουμε ότι του χρόνου τα Χριστούγεννα θα διοργανώσουμε τουρνουά με μηδενικό ή συμβολικό παράβολο. Τη διοργάνωση του τουρνουά θα αναλάβουν από κοινού σε πνεύμα αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης και εθελοντισμού  οι Σκακιστικοί Σύλλογοι: Φιλοξενία Θέρμης, Σκακιστική Παρέμβαση Τριανδρίας, Σ. Ο. Πολίχνης, Παναθλητικός Συκεών, ΣΑΧ Μικρόπολις, Επίκουρος Πολίχνης, Όμιλος Σκακιστών Τριανδρίας,  Φοίβος Συκεών
  • Επαναπροσδιορισμός των παραβόλων συμμετοχής στα νεανικά πρωταθλήματα. Ανώτατο παράβολο τα 10€, δωρεάν συμμετοχή στα παιδιά ανέργων γονέων και σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.
  • Δημοσιευμένος οικονομικός και διοικητικός απολογισμός σε όλες τις διοργανώσεις της Ένωσης.
  • Καμιά Διοικητική Ένωση της Ε.Σ.Σ.ν Θ.-Χ. με άλλη Ένωση καθαρά για λόγους δημοκρατικού ελέγχου και κόστους μετακινήσεων. Είναι αδιανόητο την ώρα που δεν μπορούμε να συζητήσουμε τα προβλήματά μας στην πόλη μας, να επιδιώξουμε συνένωση με τις ομάδες της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας.
  • Διαφανείς και ανοικτές σε όλους διαδικασίες ανάθεσης τοπικών τουρνουά που διοργανώνονται από την Ένωση.
Επίσης πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν θα ανεχτούμε κανένα χαράτσι απ’ όπου και αν αυτό προέρχεται. (Είτε από την Ε.Σ.Ο. είτε από την Γ.Γ.Α.)
Η Πρωτοβουλία Σκακιστών δίνει νέο ραντεβού για την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012, στις 19.00 στην αίθουσα συνελεύσεων του Μικρόπολις στο 2ο όροφο, Βασ. Ηρακλείου 18 και Βενιζέλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σας καλούμε όλους (σκακιστές, γονείς, παράγοντες και ανθρώπους απου αγαπάνε το σκάκι) να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας.