Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

Το σκάκι της Θεσσαλονίκης χρειάζεται πραγματικά μία αλλαγή. Η αλλαγή αυτή θα πρέπει να είναι η συνένωση με την Ένωση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;

Ας προσπαθήσουμε να δούμε ποιο είναι το σκάκι της Θεσσαλονίκης και ας σκεφτούμε όλοι αν η συνένωση θα οδηγήσει σε ανάκαμψη ή σε πλήρη κατάρρευση.
Τα ενεργά σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της Ένωσης είναι περίπου 15. Αυτά τα σωματεία σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010 συμμετέχουν σε όλες τις διοργανώσεις της Ένωσης. Τουρνουά παμπαίδων συμμετείχαν 16 ομάδες, πρωτάθλημα παίδων συμμετείχαν 14 ομάδες, πρωτάθλημα μνήμης με συμμετοχή 15 ομάδων, κύπελλο όπου δήλωσαν συμμετοχή 28 ομάδες αλλά 3 από αυτές δεν κατάφεραν τελικά να κατεβάσουν ούτε τετραμελή ομάδα (Βορράς Αμπελοκήπων, Μαχητές και Σίνδος) και τέλος το πρωτάθλημα όπου συμμετείχαν όλες οι ομάδες εκτός από τη Νεάπολη που δεν μπόρεσε τελικά να συμμετάσχει.
Φέτος που τα πράγματα δυσκολεύουν θα δούμε κατά πόσο θα μπορέσουν να κρατηθούν αυτές οι συμμετοχές.
Θεωρώ ότι σε περίπτωση που τα πρωταθλήματα παίδων, παμπαίδων, μνήμης αλλά και το κύπελλο γίνουν μεικτά (Θεσσαλονίκης και Αν.Μακεδονίας και Θράκης) οι συμμετοχές θα μειωθούν δραματικά. Το χόμπι μας να μαζεύουμε τα παιδιά ή και τους μεγαλύτερους κάθε Κυριακή με χίλια ζόρια για να παίξουν στο μνήμης ή στα παιδικά ακόμη και στο κύπελλο θα γίνει μαρτύριο, αν ο αγώνας θα πρέπει να γίνει στην Αλεξανδρούπολη ή την Ορεστιάδα.
Μπορεί όμως να κάνω λάθος. Και επειδή όλοι κάνουν λάθη μπορώ να προτείνω το εξής: Όσοι από τους συλλόγους αποδεχτούν την συνένωση θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι αυτοί που θα στηρίξουν αυτή την κίνηση. Να συμμετέχουν δηλαδή σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις.
Αν κάποιο σωματείο στηρίξει την συνένωση αλλά δεν συμμετέχει σε αυτές τις εκδηλώσεις, πιστεύω ότι υπονομεύει το σκάκι σε όλες του τις προεκτάσεις.
Εκτός από τα ομαδικά πρωταθλήματα, υπάρχουν βεβαίως και τα ατομικά.
Τα νεανικά, που όπως γίνεται αντιληπτό, για κάποιους, θα γίνουν εντελώς ασύμφορα από οικονομικής άποψης.
Αυτό θα συμβεί γιατί αν τα προκριματικά γίνουν στη Θεσσαλονίκη, θα είναι άδικο αλλά και ασύμφορο για τα παιδιά της επαρχίας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να συμμετάσχουν στα πρωταθλήματα αυτά. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και αν τα πρωταθλήματα διοργανωθούν στην Καβάλα, στην Χαλκιδική ή οπουδήποτε αλλού. Ας μην ξεχνάμε ότι στα νεανικά της Ένωσης Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής στην περσινή χρονιά είχαμε δραματική μείωση των συμμετοχών παιδιών από τη Χαλκιδική, την ίδια ώρα που τα παιδιά που παίζουν σκάκι τόσο στα Μουδανιά όσο και στον Πολύγυρο, αυξάνονται. Αιτία είναι το μεγάλο κόστος διαμονής σε καιρό μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Όσο για τα σχολικά δεν θέλω καν να το αναπτύξω περισσότερο. Το πανηγυράκι με την εκμετάλλευση των γονιών και τις γιγαντιαίες διοργανώσεις δίχως σκακιστικό αντίκρυσμα, θα είναι ακόμη πιο τραγικό και πιο βίαιο. Οι γονείς θα καλούνται εκτός από τα τελικά των σχολικών σε Ερέτρια, Χαλκιδική ή όπου αλλού να πληρώνουν και ένα νέο χαράτσι για να συμμετέχουν στα σχολικά της Ένωσης που θα γίνουν και πάλι στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική την Καβάλα, ή όπου αλλού διοργανωθούν.
Το σκάκι όπως και η κοινωνία μας βρίσκονται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας, σε όλες τις προτάσεις που θα έρθουν από τα πάνω και ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σώσουμε ότι μπορούμε.

3 σχόλια:

dp είπε...

πριν ψηφισουν οι ομαδες,να ρωτηθουν και οι γονεις εαν συμφωνουν και μπορουν να υποβαλλονται σε μακρινες μετακινησεις.....

Ανώνυμος είπε...

Ολα ειναι μετρημενα κουκια και οποιος ξερει καταλαβαινει.καποιος θα παρει τη καρεκλα(που αυτη τι στιγμη τριζει)και καποιος τις διοργανωσεις.δεν υπαρχει καμια λογικη στην ενωση.αληθεια ποσες ψηφοι ειναι η ανατολικη Μακεδονια?17?Α!και κομμενοι οι αγνοι παραγοντες,μονο επαγγελματιες!οποιος θελει ας τρεχει να συντονισει τα σωματεια μεχρι τον Εβρο!Στο χωρο του σκακιου δεν χωρανε σκακιστες,κριμα.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι είναι κοινή αίσθηση: η Ένωση της Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής χρειάζεται ανανέωση. Θα πρέπει να αναλάβουν νέοι άνθρωποι, σκακιστές αν είναι εφικτό, με κάποια πείρα διοικητική από τα σωματεία τους, χωρίς παραγοντισμούς και αρχηγηλίκια, με διάθεση να ακούσουν τον άλλο, με διάθεση να τρέξουν και να προσφέρουν. Αυτό είναι το μόνιμο ζητούμενο. Το σκάκι υποφέρει τα τελευταία χρόνια από ένα αφύσικο γιγαντισμό στο επίπεδο των διοργανώσεων και της κακώς νοούμενης "εξουσίας". Η εμπλοκή με την Ένωση της Ανατολικής Μακεδονίας υπάρχει κίνδυνος να διογκώσει κι άλλο αυτό το γιγαντισμό.

B.M.