Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΝΕΑΡΩΝ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΧ-ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ


1o Ομαδικό Ανοικτό Εαρινό Σκακιστικό Τουρνουά Ακαδημιών
 Σ.Ο.ΣΑΧ – ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ
Από 28 έως 30 Μαΐου 2011
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΣΟ.ΣΑΧ – ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ σε συνεργασία με την ΕΣΣΝΘ-Χ
ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ : Κοινωνικός Χώρος «Μικρόπολις», Βενιζέλου & Βας. Ηρακλείου 18 Θεσσαλονίκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:  Δικαίωμα συμμετοχής έχουν παιδιά Δημοτικού. Οι ομάδες είναι τετραμελής και απαρτίζονται από ακαδημίες συλλόγων, σχολείων και γενικά χώρων που διδάσκεται το σκάκι. Μέγιστος αριθμός ομάδων που μπορούν να συμμετάσχουν είναι (16) δεκαέξι. Κάθε ομάδα επιτρέπεται να έχει όσους σκακιστές επιθυμεί στη διάθεσή της, και πριν την έναρξη του γύρου να ορίζονται οι 4 που θα αγωνιστούν.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ : Ελβετικό 5 γύρων
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:  Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι την Παρασκευή 27 Μαΐου με την προϋπόθεση να μην έχουν συμπληρωθεί οι 16 ομάδες, στον Γιώργο Βλάσση από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-13.00 στο 2310-471030, 6983730353 και στο e-mail yiorvla@gmail.com
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
1οε ΓΥΡΟΣ               ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΜΑΪΟΥ            10.00
2ος ΓΥΡΟΣ               ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΜΑΪΟΥ            17.00
3οε ΓΥΡΟΣ               ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΪΟΥ              10.00
4ος ΓΥΡΟΣ               ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΪΟΥ              17.00
5ος ΓΥΡΟΣ               ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΪΟΥ              17.00
ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ : Για  κάθε  παίκτη  90 λεπτά  για  όλη  την παρτίδα  με  προσαύξηση  30sec/κίνηση.
ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δεν υπάρχει παράβολο συμμετοχής. Η συμμετοχή των σκακιστών και των ομάδων είναι «ελεύθερη». Προαιρετικά θα υπάρχει ένα κουτί οικονομικής ενίσχυσης στο χώρο του «καφέ-μπαρ».
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ : Σε κάθε συνάντηση η νίκη βαθμολογείται με 2 βαθμούς, η ισοπαλία με 1 βαθμό, και η ήττα με 0 βαθμούς. Η ήττα χωρίς αγώνα τιμωρείται με αφαίρεση ενός βαθμού (-1)  από την τελική βαθμολογία της ομάδας.  Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα  χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 2 βαθμούς (σύνολο πόντων 3,5-0). Η ομάδα που παίρνει το “ΒΥΕ” σε ελβετικό σύστημα θεωρείται ότι κέρδισε χωρίς αγώνα και  παίρνει 2 βαθμούς αλλά μόνο 2,5 πόντους.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΡΣΗΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:   Για την τελική κατάταξη χρησιμοποιούνται κατά σειρά τα εξής κριτήρια:
α) Βαθμοί
β) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων. Το κριτήριο δεν εφαρμόζεται αν κάποιος αγώνας μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων δεν πραγματοποιήθηκε επειδή η τέλεσή του δεν προβλεπόταν από το πρόγραμμα.
γ) Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων που έχουν δώσει οι ομάδες.
δ) Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της 1ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ..
ε) Αν και μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων έχουμε ξανά ισοβαθμία τότε θα γίνει τουρνουά αγώνων νοκ άουτ «ξαφνικού θανάτου» (sudden  death  game) οι κανόνες του οποίου ορίζονται ως εξής:
Αγώνας με χρόνο σκέψης 5 λεπτά ανά σκακιστή (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση). Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το κριτήριο Βερολίνου: Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 6 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 5 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 4 κ.ο.κ. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψη. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.
ΑΝΑΒΟΛΕΣ: Δεν επιτρέπεται, καταρχήν, η αναβολή αγώνων. Εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν σε ειδικές περιπτώσεις, ύστερα από έγκαιρη αίτηση του ενδιαφερόμενου και αιτιολογημένη απόφαση του διευθυντή αγώνων.  
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ: Υποβάλλονται αμέσως μετά την λήξη της υπόψη συνάντησης στην Επιτροπή Ενστάσεων με καταβολή παραβόλου 50 Ευρώ, το οποίο επιστρέφεται εφόσον γίνει δεκτή η ένσταση. Η Επιτροπή Ενστάσεων θα είναι τριμελής και θα ορισθεί στον χώρο των αγώνων.
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ: Θα δοθούν μετάλλια σε όλους τους σκακιστές των 3 πρώτων ομάδων
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Σ.Ο ΣΑΧ - ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ
ΓΕΝΙΚΑ: Για όποιο θέμα δεν καλύπτει η παρούσα προκήρυξη,  αρμόδια είναι η Διεύθυνση Αγώνων.