Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Νίκη των Ελλήνων εργαζομένων

Όταν μιλάμε για μετανάστες, έχουμε στο μυαλό μας "κακόμοιρους" τύπους, άστεγους, με δυσκολία πρόσβασης σε φαγητό και νερό. Οι μετανάστες οικονομικοί και πολιτικοί που φεύγουν από τις χώρες τους για ένα καλύτερο αύριο, στοιβάζονται σε πλοία, κοντέινερ, βάρκες ή περπατάνε χιλιόμετρα με αντίξοες συνθήκες προσπαθώντας να φτάσουν σε ένα τόπο που ευελπιστούν ότι θα τους προσφέρει την ελπίδα να ζήσουν αξιοπρεπώς.
Η σκηνή να μιλάει ένας από αυτούς με τους Έλληνες υπουργούς είναι σοκαριστική για την ελληνική κοινωνία. Είναι δύσκολο να το πιστέψεις. Πως κατάφερε ο "κακόμοιρος" να μιλήσει με τον υπουργό και μάλιστα να του θέσει και όρους...
Από την άλλη πλευρά το σύνθημα των μεταναστών ήταν και είναι "Νομιμοποίηση χωρίς όρους για όλους τους μετανάστες". Το σύνθημα αυτό είναι ουσιαστικά ουτοπικό για την κοινωνία στην οποία ζούμε, προϋποθέτει ολική ανατροπή. Όμως η πράξη έδειξε ότι μόνο αν τα θέλεις όλα, μπορείς να διαπραγματευτείς με την εξουσία. Ο αγώνας τους σκεπάστηκε από την ελληνική κοινωνία με έναν απίστευτο τρόπο. Συλλογικότητες, σωματεία, κινήματα, σύλλογοι και πολύς μεμονομένος κόσμος στάθηκε στο πλευρό των μεταναστών και τελικά όλοι μαζί νίκησαν.
Αυτή είναι και η πρώτη μεγάλη νίκη μεταναστών στην Ελλάδα και μάλιστα η πρώτη νίκη εργαζομένων στην εποχή του ΔΝΤ και του μνημονίου.
Οι μετανάστες έδειξαν το δρόμο. Η αντίσταση των Ελλήνων εργαζομένων πρέπει να κορυφωθεί και ας καταλάβουν επιτέλους όλοι, ότι με την αλληλεγγύη και τον διαρκή αγώνα θα έρθουν και άλλες μεγαλύτερες νίκες.