Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Δραματική μείωση συμμετοχών στα σχολικά πρωταθλήματα

Φώτο από παλαιότερο σχολικό πρωτάθλημα
Η μείωση στις συμμετοχές των σχολικών πρωταθλημάτων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής είναι ένα γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Στα σχολικά Χαλκιδικής είχαμε 95 συμμετοχές έναντι 149 στους περσινούς αγώνες, ενώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης το ποσοστό μείωσης ήταν πολύ πιο δραματικό αφού οι συμμετοχές έφτασαν τις 131 έναντι 320 στο αντίστοιχο περσινό πρωτάθλημα.
Παρόλα αυτά αν διαβάσουμε το Δελτίο Τύπου της Ένωσης (εδώ), υπάρχει περίπτωση να μην καταλάβουμε ότι πρόκειται για την ίδια διοργάνωση. Συγκεκριμένα γράφεται ότι "...Πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με εξαιρετική οργανωτική και τεχνική επιτυχία στις άριστες εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου GRAND HOTEL PALACE την Κυριακή 27/02/2011.
Εντυπωσιακή ήταν ιατροφαρμακευτική κάλυψη με την συνεχή παρουσία του ιατρού αγώνων κυρίου Γ. Θεοχαρίδη και της επίλεκτης ομάδας Ειδικών αποστολών του Δήμου Θεσσαλονίκης."
Φαντάζομαι ότι ο προβληματισμός όλων είναι απαραίτητος, καθώς επίσης και η αναδιοργάνωση του σκακιού σε όλα τα επίπεδα.
Σε μία άδεια, αλλά πραγματικά πολύ όμορφη αίθουσα, με πολύ κόσμο (διαιτητές και βοηθητικό κόσμο) που δυστυχώς δε χρειάστηκε να βοηθήσει, θα ήταν πραγματικά αδιανόητο να μην πετύχαινε από οργανωτικής άποψης.
Ελπίζουμε κάτι να αλλάξει στις επόμενες 2 διοργανώσεις (Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης) αλλά η ημέρα Σάββατο για τη Δυτική δεν εγγυάται κάτι τέτοιο. 
Είδωμεν...

1 σχόλια:

Μπετσάκος Βασίλειος είπε...

Η μείωση συμμετοχών είναι τόσο μεγάλη, που επιβάλλει να αναζητήσουμε άμεσα τις πιθανές αιτίες. Το σίγουρο είναι ότι η μείωση από μόνη της αποδεικνύει οργανωτική αποτυχία, ανεξαρτήτως όλων των υπολοίπων παραμέτρων. Το σχολικό σκάκι λειτούργησε τα τελευταία χρόνια ως πύλη εισόδου πολλών παιδιών στο άθλημα. Φέτος όμως συμμετείχαν, σχεδόν αποκλειστικά, παιδιά εγγεγραμμένα στους συλλόγους (30 ήταν τα παιδιά από τους σκακιστικούς συλλόγους της Τριανδρίας, η οποία εντάχθηκε εφέτος στο δήμο Θεσ/κης).
Πιθανές αιτίες:
α) Καθυστερημένη ή ανύπαρκτη προβολή της διοργάνωσης μέσα από τα σχολεία.
β) Χρονική σύμπτωση με αποκριάτικες εκδηλώσεις.
γ) Επιβολή παραβόλου. Μπορεί το ποσό να ήταν από μόνο του ασήμαντο, συμβολικά όμως ο νεωτερισμός αυτός ίσως να λειτούργησε αρνητικά. Επίσης, το χρηματικό κόστος δυσκολεύει τους διευθυντές των σχολείων να προωθήσουν στους γονείς και μαθητές τη διοργάνωση.
δ) Μεγάλο το κόστος της πολύωρης παραμονής στο ξενοδοχείο.
ε) Μονοήμερη-ολοήμερη διοργάνωση.

Αυτές ίσως είναι οι συγκυριακές αιτίες. Ενδέχεται, όμως, το συμβάν να σηματοδοτεί μια γενικότερη απομάκρυνση των παιδιών από το σκάκι. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με τους άλλους συλλόγους, όμως στην Τριανδρία δεν έχουμε ακόμα αντιμετωπίσει το φαινόμενο, το οποίο -αν υπάρχει-οφείλεται πιθανότατα στην οικονομική κρίση. Θα είχε, οπωσδήποτε, ενδιαφέρον να κατατεθούν διάφορες απόψεις για την ερμηνεία της δραματικής μείωσης των συμμετοχών στο σχολικό πρωτάθλημα.