Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Αποδοχή παραίτησης και "δημοκρατικές" διαδικασίες στην ΕΣΣΝΘ_Χ

Σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου έγινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής με θέματα, μεταξύ άλλων την επιστολή παραίτησης των μελών του Δ.Σ. της δικής μου και του Χρήστου Ιβάνοβιτς.
Η τακτική συνεδρίαση του συμβουλίου ξεκίνησε σε τεταμένη ατμόσφαιρα αφού υπήρξε και τρίτη επιστολή παραίτησης ενώ ήδη από την αρχή του χρόνου υπάρχει και τέταρτο μέλος του Δ.Σ. το οποίο τελεί υπό σιωπηρή παραίτηση αφού δεν συμμετέχει σε καμμία διασικασία.
Με δεδομένη την απουσία κάποιων μελών λόγω απόστασης αλλά και κάποιων λόγω εργασίας κλπ, προφανώς γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μιλάμε για μία Ένωση η οποία τουλάχιστον υπολειτουργεί.

Αφού λοιπόν ξεκίνησε το Δ.Σ. επικυρώνοντας και κάνοντας αποδεκτή την παραίτησή μας (το πλήρες κείμενο της παραίτησης εδώ) έπειτα από 3 μήνες, ο σχολιασμός του προέδρου για τους λόγους για τους οποίους παραιτούμαι ήταν ότι εγώ έχω όραμα σε αντίθεση με εσάς που δεν έχετε.

Το επόμενο θέμα ήταν η επιστολή της Σκακιστικής Παρέμβασης Τριανδρίας από τον πρόεδρό της κύριο Βασίλη Μπετσάκο, ο οποίος πρότεινε (όπως θεωρώ ότι μπορεί να κάνει ο καθένας ο οποίος έχει μία άποψη) έπειτα από την απόφαση της Ε.Σ.Ο. της 27.11.2010 (εδώ) κατά την οποία οι Ενώσεις μπορούν να αποφασίσουν των αριθμό των σκακιερών που θα έχουν στον Π.Ο.Α., την επαναφορά της 12μελούς σύνθεσης στον Π.Ο.Α. της Ένωσης Ο πρόεδρος θεώρησε για ακόμη μία φορά ότι το να έχεις διαφορετική άποψη είναι έγκλημα και διέκοψε τη συζήτηση.

Όταν δε, τόλμησα να ξεστομίσω ότι θα πρέπει να το συζητήσουμε αφού η Τριανδρία ήταν η μοναδική ομάδα της πόλης που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής και δικαιούται ίσως να μιλήσει... Ο πρόεδρος μου απαγόρευσε τον λόγο αφού δεν ήμουν πλέον μέλος του Δ.Σ. (άσχετο αν πριν από μένα στην συνεδρίαση συμμετείχε και πήρε το λόγο εκπρόσωπος άλλου σκακιστικού συλλόγου και σκακιστής χωρίς να υπάρχει καμμία αντίδραση)

Έπειτα από αυτό αποχώρησα.

Επειδή όμως πρέπει να εξηγήσω τι ακριβώς εννούσα με το “όραμα” πρέπει να σας πω ότι ο βασικός λόγος που μας οδήγησε σε παραίτηση ήταν ότι ο Πρόεδρος σε συνεδρίαση του Δ.Σ. πριν το καλοκαίρι μας ξανααπαγόρευσε το λόγο δηλώνοντας ότι “εγώ είμαι φασίστας και εδώ θα κάνεται αυτό που θέλω εγώ”. Πράγμα για το οποίο ισχυρίστηκε αργότερα ότι ήταν μία κακή στιγμή.
Επειδή μεσολαβούσε το καλοκαίρι, και η Ένωση δεν συνεδρίαζε αποφασίσαμε με τον Χρήστο Ιβάνοβιτς να στείλουμε τις επιστολές παραίτησης αμέσως μετά (το καλοκαίρι).
Τότε λοιπόν αφού ήδη είχε περάσει αρκετός καιρός, είπαμε να το αφήσουμε εκεί να μην μπούμε σε λεπτομέρειες και να μιλήσουμε για όραμα.
Σήμερα, η ιστορία επαναλήφθηκε, όπως γίνεται πάντα.

Ελπίζω ότι και τα υπόλοιπα μέλη θα καταλάβουν ότι οι διαδικασίες οφείλουν να αλλάξουν σύντομα. Τα ανθρωποκεντρικά συστήματα έχουν καταρρεύσει προ πολλού και ο ελεύθερος διάλογος, η ελεύθερη συμμετοχή οφείλει να πάρει τη θέση τους.
Το όραμά μας είναι και παραμένει η άμμεση συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες των ανθρώπων που ασχολούνται με το σκάκι ελεύθερα και αμμεσοδημοκρατικά.

Γιώργος Βλάσσης

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ποιος είναι ο πρόεδρος της ένωσης σας??

Ανώνυμος είπε...

κάθε πότε συνεδριάζει αυτή η ένωση;
να πάμε να σπάσουμε λίγο πλάκα με αυτόν τον γραφικό;

Vlassis είπε...

Ο πρόεδρος κ. Βύρων Τσορμπατζόγλου ενώ γενικά θέλει, στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν μπορεί...
Ελπίζω σύντομα μέσα από συλλογικές διαδικασίες να οδηγηθούμε σε κάτι καλύτερο...

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ μου, δεν μπορώ να σας καταλάβω , από την μια στην επιστολή σας κατηγορείτε τον πρόεδρο της ένωσης σας και τώρα στο σχόλιο σας μας λέτε ( ενώ γενικά θέλει, στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν μπορεί..). τελικά θα μας εξηγήσετε τι συμβαίνει ?

PFREN είπε...

Δεν είναι κακός ο Βύρωνας, Γιώργο, αλλά... παραμεγάλωσε πια. Δεν είναι δουλειά του, ελπίζω να το καταλάβει και ο ίδιος.

Vlassis είπε...

Είναι αυτό ακριβώς που λέει ο Παναγιώτης...
Αγαπητέ ανώνυμε δεν υπάρχει καμμιά αντίφαση...
Ο Βύρωνας έχει μία πολύ μεγάλη ιστορία στο σκάκι την οποία δεν είμαι εγώ αυτός που θα την κρίνει. Έχει κάνει πολλά πράγματα αλλά και πολλά λάθη όπως όλοι όσοι δουλεύουν, απλά εδώ και καιρό δεν μπορεί λόγω προβλημάτων υγείας και ηλικίας να διαχειριστεί καταστάσεις, υποπίπτωντας σε συνεχή λάθη.
Και τέλος η συμπεριφορά του στα Δ.Σ. είναι εξοργιστική

Ανώνυμος είπε...

Αν πραγματικά θέλουμε να δώσουμε ώθηση στο σκάκι πρέπει να διευκολύνουμε τη δραστηριοποίηση νέων ανθρώπων, κατά προτίμηση σκακιστών, ώστε να συμμετάσχουν στα σκακιστικά κοινά. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να δώσει το παράδειγμα της ανανέωσης και στην Αθήνα(ΕΣΟ). Ορισμένοι άνθρωποι είτε περασμένης πια ηλικίας είτε με κυριαρχία δεκαετιών στη διοίκηση του αθλήματος πρέπει οι ίδιοι να πρωτοστατήσουν στην ανανέωση του χώρου. Υπάρχουν πολλοί που προσφέρουν ήδη, αλλά δεν τους επιτρέπεται να πάρουν πρωτοβουλίες και γίνουν πιο δημιουργικοί.

Bas;ilhw Mpets;akow

Vlassis είπε...

Σκάκι δεν είναι η Α' Εθνική. Προσπαθώ να καταλάβω πως ταυτίστηκε η ώθηση του σκακιού με το να υποβάλουμε τα παιδιά σε αυτό το μαρτύριο...
Βασίλη διαφωνώ τελείως με την άποψη των 12 σκακιέρων, αλλά έφυγα από τη συνέλευση της Ένωσης, υποστηρίζοντας το δικαίωμά σου να εκφράζεις την άποψή σου.

Ανώνυμος είπε...

νομίζω ότι η έκφρασης σας για τον πρόεδρο είναι ατυχής και δεν νομίζω να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

νομίζω ότι η έκφρασης σας (Και τέλος η συμπεριφορά του στα Δ.Σ. είναι εξοργιστική) για τον πρόεδρο είναι ατυχής και δεν νομίζω να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Τιποτε δεν ειναι αληθινο...τα παντα επιτρεπονται...

Ανώνυμος είπε...

πτωμαΐνη αναδυει η ενωση χροοονιαα τωρα....

Ανώνυμος είπε...

Αντώνης Χατζημανώλης

Γιώργο, καλησπέρα,
είναι αλήθεια ότι η συμπεριφορά του Βύρωνα προς το πρόσωπό σου ήταν απαράδεκτη πριν και μετά την αποχώρησή σου. Ενώ έφευγες, διαμαρτυρήθηκα για τη συμπεριφορά του αλλά, προς έκπληξη μου, δεν άκουσα κανέναν άλλο από τους παρόντες να κάνει το ίδιο. Μάλλον είχαν μείνει αποσβολωμένοι!
Το πρόβλημα στην Ένωση υπήρχε από την πρώτη μέρα της θητείας του νέου ΔΣ. Ένας αριθμός σωματείων είχε την πλειοψηφία, ψήφισε συγκεντρωτικά 11 υποψηφίους και τους επέλεξε με τους ίδιους ψήφους. Αυτοί οι 11 χρωστούσαν χάρη ο ένας στον άλλο και όλοι μαζί στον πρόεδρο που τους οργάνωσε. Ελπίζω αυτό να μην επαναληφθεί στις επόμενες εκλογές.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι 11 που θα εκλεχθούν την επόμενη φορά, πρέπει να αισθάνονται ότι είναι οι 11 πιο ικανοί, πιο καθαροί, πιο ενωτικοί και πιο δραστήριοι της Ένωσης. Να νοιώθουν ότι έχουν τη στήριξη όλων των σωματείων της πόλης.
Σχετικά με το ίδιο θέμα, άποψη και πρόταση του φίλου μου του Κλεάνθη του Βαφειάδη είναι ότι πρέπει να βρεθούν 11 άτομα αποδεκτά από την πλειοψηφία και το πιο σημαντικό να μην ανήκουν σε αυτούς που εκλέγουν το ΔΣ. Αν μην τι άλλο, ακούγεται ενδιαφέρουσα πρόταση.
ΥΓ. επί της διαδικασίας: ο πρόεδρος μιας συνεδρίασης, δηλαδή αυτός που δίνει το λόγο στους παρόντες και προχωράει τη συζήτηση, δεν επιτρέπεται να είναι ο πρόεδρος του σώματος.

Vlassis είπε...

Αντώνη σε ευχαριστώ για το σχόλιο...
Είναι αλήθεια ότι κανένας δεν αντιδρά σε αυτούς τους χειρισμούς του Βύρωνα και αυτό είναι όντως το χειρότερο. Η σιωπή σε αυτή την κατάσταση, για μένα είναι συννενοχή.

Σχετικά με το τι χρωστάει ο καθένας από τους 11 στους υπόλοιπους, θα πω μόνο ότι στις εκλογές του 2009 ο Βύρωνας ήταν ο μοναδικός ο οποίος με πήρε τηλέφωνο, ο μοναδικός ο οποίος μας κάλεσε (τους 11) και συζητήσαμε και γενικά πριν τις εκλογές υπήρχε μία κινητικότητα και ένα καλό κλίμα. Ένιωθα ότι δεν υπήρχε 2η δύναμη που να ενδιαφέρεται για το σκάκι όπως και τελικά φάνηκε από τα αποτελέσματα των εκλογών...
Δυστυχώς αλλά αν δεν μιλήσεις με τα σωματεία αλλά και τους ανθρώπους που ουσιαστικά είναι τα σωματεία δουλειά δεν γίνεται...

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για το σκάκι. Αφενός έφτασε η ώρα τα σωματεία να ασχοληθούν με όσες δυνάμεις τους απομένουν και με τα κοινά...
Αν δεν το κάνουμε αυτό, το σκάκι της Θεσσαλονίκης, που όλοι ασχολούμαστε, θεωρώ ότι κινδυνεύει πλέον σοβαρά...

Είναι ανάγκη να συστρατευθούμε αυτή τη δύσκολη περίοδο και να δώσουμε μία μάχη.
Όχι μόνο εκλογική μάχη. Έτσι και αλλοιώς αυτοί που θέλουν να διοικούν το σκάκι έχουν από 5 δικά τους σωματεία για να το κάνουν αυτό πιο εύκολα.

Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε και ο κόσμος που ασχολείται με το σκάκι ξέρει τις αγνές προθέσεις μας. Για όλα τα υπόλοιπα θα δείξει ο χρόνος...

Ελπίζω να τα πούμε σήμερα το απόγευμα...