Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

Α' εθνική και στατιστικές ανοησίες

Η στατιστική είναι μία επιστήμη, η οποία με κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να αποδείξει ότι ενώ εγώ δεν έχω χρήματα για να αγοράσω φαγητό και ο γείτονάς μου κάθε μέρα παραγγέλενει και τρώει 2 κοτόπουλα, κατά μέσο όρο οι 2 οικογένειες τρώνε από ένα κοτόπουλο την ημέρα.


Παρακολουθώ με πολύ μεγάλη προσοχή ότι γράφετε αυτό το καιρό για το διασυλλογικό, από παράγοντες, από επώνυμους αλλά και ανώνυμους φίλους του σκακιού. Η συντριπτική πληοψηφία λέει ότι κύριοι κάνατε λάθος. ΤΕΛΟΣ.. Όμως συνεχίζουν....

Εντύπωση επίσης μου προκάλεσε η ανάρτηση των στατιστικών από το μπλογκ "ελληνικά σκακιστικά πολιτικά" με τίτλο "τα άτιμα τα νούμερα". εκεί προσπαθούν να αποδείξουν ότι επειδή οι νεαροί σκακιστές παίζουν περισσότερα παιχνίδια θα πρέπει να έχουν και περισσότερες σκακιέρες. Οι πίνακες που παρουσιάζονται πραγματικά αποδεικνύουν περίτρανα τα γραφόμενα και ο γράφων του συγκεκριμένου άρθρου προτείνει .ότι αναλογικά θα έπρεπε να είναι 4 αντρικές, 6 εφηβικές, 1 γυναικεία, 1 νεάνιδα, αποτέλεσμα το οποίο προκύπτει από excel-άκια.
Σήμερα σας παρουσιάζω μία νέα στατιστική που έκανα και συγκεκριμένα με την ομάδα ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού. Η ομάδα ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού η αντρική αγωνίζεται σήμερα Σάββατο στην Ξάνθη το πρόγραμμα των ακαδημιών του Ολυμπιακού είναι το εξής
Κ20, SKODA ΞΑΝΘΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Αθλητικό Κέντρο Ξάνθης "Πηγάδια", 14.00, για την 6η αγωνιστική του αντίστοιχου πρωταθλήματος της Superleague.
Κ17α, ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Βοηθητικό Γήπεδο Αστέρα Τρίπολης, 12.00, για την 5η αγωνιστική του αντίστοιχου πρωταθλήματος της Superleague.
Κ17β, ΠΕΡΑΜΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Γήπεδο Περάματος, 09.30, για την 3η αγωνιστική της ΕΠΣ Πειραιά.
Κ15, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, Γήπεδο Γαλαξία, 12.45, για την 2η αγωνιστική του Θουκυδίδειου Athens Football Cup.
Κ13, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΘΙΑΚΑΚΗΣ, Γήπεδο Γαλαξία, 10.00, για την 2η αγωνιστική του Θουκυδίδειου Athens Football Cup.
Κ10, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΘΙΑΚΑΚΗΣ, Γήπεδο Γαλαξία, 11.15, για την 2η αγωνιστική του Θουκυδίδειου Athens Football Cup.
Κυριακή, 17/10/2010
Κ14, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Αθλητικές Εγκαταστάσεις Παιανίας, 09.30, για την 2η αγωνιστική του Θουκυδίδειου Athens Football Cup.
Κ12, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Αθλητικές Εγκαταστάσεις Παιανίας, 11.00, για την 2η αγωνιστική του Θουκυδίδειου Athens Football Cup.
Σύμφωνα με τη στατιστική μου ποδόσφαιρο θα παίξουν μαζί με τις αλλαγές 14 άνδρες και 112 αναπτυξιακές.
Τα έβαλα λοιπόν σε μία λίστα excel και έφτασα στο συμπέρασμα, ότι το σύστημα του ποδοσφαίρου είναι εντελώς λάθος. Αφού οι μικροί που παίζουν σκάκι είναι περισσότεροι...άρα???
Αρα το σωστό είναι από εδώ και πέρα η ενδεκάδα (η οποία και αυτή είναι σαφώς υπο διαπραγμάτευση, και προφανώς θα πρέπει να γίνει 16άδα) θα έπρεπε να αποτελείτε από 2 Κ-12 2 Κ-14 2 Κ-10 2 Κ13 2 Κ-15 4 Κ-17 και 2 Κ-20.
Αντ'αυτού οι κύριο της ΕΠΟ επιμένουν σε ενδεκάδα ανδρών.

Σε όλα τα αθλήματα κύριοι εκτός από εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα η σκοποβολή το μπριτζ ο μαραθώνιος και σίγουρα πολλά ακόμη τα παιδιά που αγωνίζονται είναι περισσότερα, αυτό όμως δεν νομιμοποιεί  σε καμμία περίπτωση στο πρωτάθλημα καθρέπτη κάθε αγωνίσματος να παίρνουν μέρος παιδιά και γυναίκες.

Κύροι είστε πολλά χρόνια στην κορυφή της σκακιστικής ιεραρχίας, τα μοντέλα τα οποία προτείνατε μέχρι σήμερα είναι όλα αποτυχημένα και ο λόγος που αποτυγχάνουν είναι ότι τα κριτήρια τα οποία θέτετε είναι λανθασμένα.
Δεν έχετε απαντήσει ποτέ στο ερώτημα τα συστήματα αυτά που προτείνατε που τα είδατε. Και κάποια στιγμή οφείλετε να το κάνετε. Σε ποια χώρα κύριοι είδατε πρωτάθλημα 34 ομάδων? Να μας το πείτε να το μάθουμε..... Σε ποιο πρωτάθλημα είδατε ομάδες με 3 αντρικές.....και 5 αναπτυξιακές..????
Και αυτό να μας το πείτε....
Που είδατε πρωτάθλημα με 14 ή 16 παίκτες που προτείνετε?  Σας παρακαλώ ήρθε η ώρα να απαντήσετε. Σε ποια χώρα και σε ποιο άθλημα συμβαίνουν αυτά που λέτε....
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Γιώργο και από εδώ!

Ψήφισα και στο γκάλοπ που έχεις βάλει. Ψήφισα «καμία». Ουτε εμένα με ικανοποιεί η κατάσταση.

Δεν συνηθίζω βέβαια --και φάτσα κάρτα, που λένε-- να λέω ανοησίες τις απόψεις των άλλων (ακόμη και όταν είναι), αλλά έπειδή σε ξέρω από πιτσιρικά, ξέρω πόσο αγαπάς το σκάκι και πώς ό,τι γράφεις, το γράφεις καλοπροαίρετα.

Σκέφτηκα τα ερωτήματα που βάζεις, αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Εντάξει, την εύκολη απάντηση, αυτήν που ζητάς, την βρήκα: Είναι ότι πουθενά δεν έχει τόσες ομάδες (αλλά δεν είμαι σίγουρος) και πουθενά δεν έχει τέτοια σύνθεση (αλλά ούτε και γι' αυτό είμαι σίγουρος).

Το θέμα όμως, κατά τη γνώμη μου δεν είναι εκεί. Είναι στη συνολική δομή. Αλλά αφού τα γράφω όλα αυτά επί χρόνια, αριστερά και δεξιά, και τελικά κανείς δεν έχει μια σφαιρική άποψη, νομιζω ότι είναι προτιμότερο να φτιάξω ένα συνολικό άρθρο στα «ε,σ,π».

ΥΓ. Red Planet? Αντιγράφουμε από Red Planet? Πώς αντέχεις σύγγαυρε εκεί στη μοναξιά;

Χάρης Σιαφάκας είπε...

Πολύ σύμφωνο με βρίσκουν τα σχόλια του Γιώργου. Σαφώς και δεν πρέπει να μας παρασύρουν οι πολλές παρτίδες που παίζουν τα περισσότερα πιτσιρίκια. Άλλωστε, υπάρχουν ένα σωρό διοργανώσεις, ατομικές και ομαδικές, ειδικά γι' αυτά.

Οι ενήλικοι παίζουν λιγότερες παρτίδες, μια που έχουν πολλές υποχρεώσεις, όμως κατά κανόνα to σκακιστικό επίπεδό τους είναι πολύ υψηλότερο.

Έπειτα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό πιτσιρικιών που μετά τα 15-16 κόβουν το σκάκι και μάλιστα για τα καλά. Αντίθετα, οι μεγάλοι που έχουν δεκαετίες προϋπηρεσίας στο άθλημα δεν το κόβουν, αλλά παίζουν όποτε βρίσκουν χρόνο.

Και κάτι τελευταίο: όταν λέμε "γενικές σκακιέρες" κανείς δεν εμποδίζει έναν ανήλικο ή μια γυναίκα να παίξει σε αυτές, εφόσον το αξίζει. Γιατί θα πρέπει να δεσμεύσουμε, μέσω ενός κανονισμού, τις ομάδες να κατεβάζουν πάρα πολλές αναπτυξιακές;