Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

Νέα τραγωδία σε ορυχείο...

Από τον Ιούλιο που έτυχε να ασχοληθώ με το ορυχείο χρυσού στο Στρατώνι Χαλκιδικής και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην εξώρυξη χρυσού, συνεχώς προκύπτουν διάφορα θέματα τα οποία με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα ορυχεία δεν φέρνουν σε καμμία περίπτωση "ανάπτυξη".  Τελευταία είναι η περίπτωση της Ουγγαρίας.

Τεράστια εκτιμάται η οικολογική καταστροφή σε ορυχείο βωξίτη στην Ουγγαρία, όταν το φράγμα της δεξαμενής εργοστασίου της εταιρείας αλουμινίου στο δυτικό τμήμα της χώρας έσπασε, με συνέπεια μία εξαιρετικά επικίνδυνη τοξική κόκκινη λάσπη πλημμύρισε τα πάντα.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 3 νεκρούς και 110 τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Ακόμα έξι άτομα αγνοούνται, ενώ το τοξικό υλικό απειλεί να φτάσει μέχρι τον Δούναβη.

Λογίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο λίτρα τοξικής κόκκινης λάσπης πλημμύρισαν επτά χωριά σε έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το παχύρρευστο υγρό περιέχει βαρέα μέταλλα και διαβρωτικές ουσίες. Ακόμα και η επαφή των λασπωμένων ρούχων με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Γιατρός δήλωσε ότι η λάσπη προκαλεί προκαλεί βαθιά εγκαύματα που μπορεί να κάνουν μέρες να εμφανιστούν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τοπικής υπηρεσίας Περιβαλλοντικών Υποθέσεων, το γεγονός αποτελεί περιβαλλοντική καταστροφή και προειδοποίησε ότι η τοξική λάσπη θα μπορούσε να φτάσει το ποτάμι Ράμπα αλλά και τον Δούναβη.

Οι Αρχές έριξαν στη λάσπη εκατοντάδες τόνους ασβέστη για να ανακόψουν την πορεία της. Δυστυχώς, βάσει των πρώτων εκτιμήσεων, το έργο της απορρύπανσης θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.


Να σημειωθεί ότι η παραγωγή ενός τόνου αλουμίνας αντιστοιχεί σε δύο τόνους τοξικών αποβλήτων, σύμφωνα με περιβαλλοντική οργάνωση.

Η αλουμίνα, ένα συνθετικά κατασκευασμένο οξείδιο του αλουμινίου, είναι μια ουσία λευκής, σχεδόν άχρωμης κρυσταλλίνης, που χρησιμοποιείται ως υλικό εκκίνησης για την τήξη του αλουμινίου.