Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων...

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, σήμερα, και εκατοντάδες χιλιάδες ζωόφιλοι σε όλη την Ευρώπη, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας, έγιναν η «φωνή» των τετράποδων συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν μιλούν στη γλώσσα μας και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Δικαιώματα που καταπατούνται παγκοσμίως με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο και οδηγούν πολλά είδη σε εξαφάνιση, ενώ άλλα υπάρχουν απλά για να υποφέρουν από ανθρώπινες συμπεριφορές.


Στην Ελλάδα, τα μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων έκαναν πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και παρέδωσαν ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο παρέθεσαν προτάσεις «που θα βγάλουν τη χώρα μας από το όνειδος της άθλιας συμπεριφοράς μας απέναντι στα ζώα και θα την οδηγήσουν στην κατηγορία των πολιτισμένων χωρών της Ευρώπης σε σχέση με το θέμα αυτό».


«Τριτοκοσμική», χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σχετικά με τα ζώα, η εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων, Νατάσα Μπομπολάκη, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Έκανε λόγο για βασανισμούς και απάνθρωπη συμπεριφορά επισημαίνοντας:

«Χιλιάδες γουνοφόρα ζώα θανατώνονται με ασύλληπτα βάρβαρο και κτηνώδη τρόπο, ''παραγωγικά'' ζώα μαρτυρούν ακίνητα μέχρι τη στιγμή της σφαγής τους, κακοποιημένα ζώα σε τσίρκο και πάρκα για τη δική μας ψυχαγωγία, βασανισμένα πειραματόζωα... Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2010 και αποτελούν μορφή σύγχρονης τραγωδίας για τη χώρα μας».

Oι φιλοζωικές οργανώσεις και σύλλογοι έχουν καταθέσει σειρά επιστημονικών προτάσεων και θέσεων με ιδιαίτερη έμφαση στη λήψη μέτρων για τη μη εγκατάλειψη των ζώων συντροφιάς, το δραστικό περιορισμό των ανεξέλεγκτων γεννήσεων, την πάταξη του παράνομου εμπορίου ζώων και τη μη πώληση ζώων σε καταστήματα και λαϊκές αγορές, την αξιοποίηση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών για τον περιορισμό του κόστους διάφορων κτηνιατρικών πράξεων, την αξιοποίηση των εθελοντών Ευρωπαίων κτηνιάτρων.