Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

Πολιτικοί Κρατούμενοι Μαπούτσε και Ρομά

Mapuche and VS Benneton
Οι Μαπούτσε είναι η πολυπληθέστερη φυλή στην Χιλή. Η λέξη Μαπούτσε (mapuche) είναι σύνθετη, από το Che που σημαίνει λαός και Mapu της γής... Οι Μαπούτσε ζουν σε μία αστική κοινωνία όπως αυτή της Χιλής και αποτελούν την κατώτερη τάξη. Οι Μαπούτσε είναι περίπου το 10% του πληθυσμού της Χιλής, περίπου 1.000.000. Οι "άνθρωποι της γης"έχουν κυνηγηθεί πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια και περιορίστηκαν στην Βόρεια Χιλή άλλοι μισοί γύρω από την πρωτεύουσα του Σαντιάγκο, ενώ περίπου 300.000 βρίσκονται στην Αργεντινή. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ, η γη τους απαλοτριώθηκε και διανεμήθηκε. Οι Μαπούτσε δεν μπορούν να βρουν δουλειά πουθενά, και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου αλλάζουν τα ονόματά τους, χρησιμοποιώντας Χιλιανά, για να μπορέσουν να βρουν δουλειά και να επιβιώσουν. Οι Μαπούτσε οι άνθρωποι της γης αντιδρούν και διώκονται. Η δίωξή τους είναι πολιτική. 54 μέρες 11 άτομα δηλώνουν,  με το μόνο τους όπλο που είναι η ίδια τους η ζωή, ότι ακόμη και μέσα από τις φυλακές της Ανγκόλ θα συνεχίσουν την απεργεία πείνας και  θα διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει....

Δημόσια Ανακοίνωση


Πολιτικοί Κρατούμενοι Μαπούτσε στη φυλακή της Ανγκόλ


Απέναντι στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης της Χιλής

Εμείς, οι Πολιτικοί Κρατούμενοι Μαπούτσε, κλεισμένοι στην φυλακή της Ανγκόλ, απέναντι στις ανακοινώσεις και τα μηνύματα της κυβέρνησης της Χιλής, για την κινητοποίησή μας, επισημαίνουμε στις κοινότητες Μαπούτσε και στην τοπική, εθνική και διεθνή κοινή γνώμη τα παρακάτω.

Αυτήν την κινητοποίηση την ξεκινήσαμε πριν από 54 ημέρες πεπεισμένοι για το θεμιτό των αιτημάτων μας και θεωρώντας αυτό το μέτρο ως το έσχατο μέσο για να συνεχίσουμε μέσα από τη φυλακή να διαμαρτυρόμαστε και να καταγγέλλουμε τα πολυάριθμα εγκλήματα που συνεχίζει να υφίσταται ο Λαός Έθνος των Μαπούτσε.

Τα αιτήματά μας είναι:

1. Όχι στην εφαρμογή του Αντιτρομοκρατικού Νόμου στις υποθέσεις των Μαπούτσε
2. Τερματισμός των διπλών διώξεων με πολιτική και στρατιωτική νομοθεσία
3. Άμεση απελευθέρωση όλων των Πολιτικών Κρατουμένων Μαπούτσε
4. Επιστροφή των περιοχών σε διένεξη
5. Ακύρωση της δίκης του Alex Lorenzo Curipán.
6. Παύση του ρατσιστή και αντι-μαπούτσε εισαγγελέα Miguel Ángel Velásquez.
7. Απελευθέρωση της Χουάνα Καλφουνάο, Πολιτικής Κρατούμενης Μαπούτσε


Με σκοπό να έχουμε ξεκάθαρες και συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά μας, είμαστε διατεθειμένοι να ξεκινήσουμε και να συνεχίσουμε έναν υπεύθυνο διάλογο με τις αρμόδιες αρχές αυτής της κυβέρνησης και πρόσωπα εγγυητές, όταν και εφόσον απαντήσουν με σοβαρότητα χωρίς απάτες, σε ένα τραπέζι διαλόγου με διαφάνεια.
Μέχρις στιγμής μας φαίνονται πολύ διφορούμενες οι δηλώσεις του Κράτους της Χιλής σε ότι αφορά την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Περισσότερο, αυτά τα μηνύματα μεταδόθηκαν στην κοινή γνώμη ως σχόλια στα μέσα για να εκτονωθεί η κατάσταση, αφού δεν υπάρχει καμία προσέγγιση της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους και τους συγγενείς μας, ούτε βέβαια με εμάς ως Πολιτικούς Κρατούμενους Μαπούτσε.
Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, εμείς οι Πολιτικοί Κρατούμενοι Μαπούτσε ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ, αν και γνωρίζουμε και έχουμε συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που αρχίζουν να διατρέχουν οι ζωές μας, αλλά παρά ταύτα θα συνεχίσουμε μέχρι της τελικές συνέπειες και μέχρι να εκπληρωθούν τα αιτήματά μας.

Lorenzo Curipan Levipan, Κοινότητα Rankilko
José Millacheo Marín, Κοινότητα Nehuen Mapu, los Chequenko
Fernando Millacheo Marin, Κοινότητα Nehuen Mapu, lof Chequenko
Eduardo Osses Moreno, Αυτόνομη Κοινότητα Temucuicui
Victor Queipul Millanao, Αυτόνομη Κοινότητα Temucuicui
José Queipul Huaiquil, Αυτόνομη Κοινότητα Temucuicui
Camilo Tori Quiñinao, Αυτόνομη Κοινότητα Temucuicui
José Millanao Millape, Αυτόνομη Κοινότητα Temucuicui
Felipe Huenchullan Cayul, Αυτόνομη Κοινότητα Temucuicui
Victor Llanquileo, Lof Choque lleulleo.
Waikilaf Cadin Calfunao, Κοινότητα Juan Paillalef Villarica.

Πολιτικοί Κρατούμενοι Μαπούτσε

Φυλακή της Angol.

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ταυτόχρονα και λίγο πιο κοντά μας, στην Γαλλία, περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, και πάνω από 100.000, σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών, διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί και ειδικότερα για την πολιτική των απελάσεων των Ρομά, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές και μέλη της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης.

Επίσης και στη Ρώμη εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, πολλοί μέλη της κοινότητας των Ρομά, για να διαδηλώσουν επίσης εναντίον της γαλλικής πολιτικής των απελάσεων μπροστά στην πρεσβεία της Γαλλίας, αλλά και εναντίον της ιταλικής πολιτικής σε βάρος τους.

Πολλοί κρατούσαν ταμπλό με το σύνθημα " Όχι στο ρατσισμό" "Μην καταδικάζετε ένα λαό". Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κάμπο ντέι Φιόρι, πολύ κοντά στο Παλέ Φαρνέζε, περικυκλώνοντας τη γαλλική πρεσβεία η οποία φρουρείτο από δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι διαδηλώσεις στην Ιταλία διοργανώθηκαν από μια συντονιστική επιτροπή εναντίον των διακρίσεων ταυτόχρονα με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Γαλλία.

Οι Μαπούτσε και οι Ρομά είναι λαοί της γης. Είναι λαοί περήφανοι.... Τέτοιοι λαοί στη νέα τάξη πραγμάτων δεν έχουν χώρο.... Μας θέλουν όλους ίδιους...ρομπότ....   

Αντισταθείτε....