Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Δραματική η κατάσταση στα άσυλα για παιδιά με νοητική καθυστέρηση στη Βουλγαρία(200 θανατοι παιδιών)

Έρευνα που αφορά 26 άσυλα για παιδιά με νοητική υστέρηση στη χώρα, η οποία στηρίζεται από τους νομικούς της Επιτροπής του Ελσίνκι, της μη κυβερνητικής οργάνωσης που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ερευνούν οι αρχές στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης αυτής, 31 θάνατοι οφείλονται στον υποσιτισμό, 84 στην εξάντληση, 13 στην κακή υγιεινή, 2 σε πράξεις βίας και για 15 από αυτούς, δεν έχουν διαπιστωθεί τα αίτια.

Από τις έρευνες διαπιστώθηκαν σε 8 κέντρα 17 περιπτώσεις "παράνομης σωματικής ακινητοποίησης παιδιών": τα είχαν με δεμένα τα χέρια και τα πόδια, δεμένα σε κρεβάτια ή σε αναπηρικές καρέκλες.

Σε ένα άσυλο, στο Μέντβεν, στην περιοχή του Σλίβεν στην ανατολική Βουλγαρία, 5 παιδιά έμεναν δεμένα για 15 ώρες ημερησίως επί μήνες, από το Δεκέμβριο του 2009 ως το Μάρτιο του 2010. Μάλιστα ένα από τα παιδιά αυτά ήταν δεμένο επί 15 ώρες την ημέρα για ένα διάστημα 95 ημερών.

Εξάλλου σε τουλάχιστον 90 παιδιά στα κέντρα αυτά διαπιστώθηκε "χημική ακινητοποίηση" καθώς τους χορηγούνταν ισχυρά ηρεμιστικά, σύμφωνα πάντα με την έκθεση.

"Την ώρα που γίνονται οι έρευνες, 103 τρόφιμοι των ασύλων αυτών πάσχουν από υποσιτισμό", δήλωσε η Μαργκαρίτα Ιλίεβα, δικηγόρος της Επιτροπής του Ελσίνκι, και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο "εγκληματικότητας σε ιδρύματα".

"Τα παιδιά έχουν μία μηχανική μεταχείριση, χωρίς να υπάρχει κανένας σεβασμός στις προσωπικές τους ανάγκες", σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία επισημαίνεται ότι τα τρία τέταρτα των θανάτων αυτών θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Συνολικά περισσότερα από 7.000 παιδιά, στην πλειοψηφία τους από φτωχές οικογένειες, βρίσκονται εγκαταλειμμένα σε άσυλα στη Βουλγαρία.


Η βουλγαρική εισαγγελία ξεκίνησε αυτόν το μήνα έρευνα για σχεδόν 200 θανάτους, μετά τη διαπίστωση περιπτώσεων κακομεταχείρισης ή κακοποίησης στα άσυλα για παιδιά με νοητική υστέρηση, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας Μπόρις Βέλτσεφ.

"Διαπιστώσαμε ασύλληπτα πράγματα. Συνολικά 238 άνθρωποι πέθαναν σε 10 χρόνια (σε άσυλα), αλλά η αστυνομία και η εισαγγελία δεν ειδοποιήθηκαν στο 80% των περιπτώσεων και μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει νεκροψίες. Τα τεκμήρια είναι μπερδεμένα ή παραποιημένα", σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Αντικείμενο των πρώτων αυτών μαζικών ερευνών της εισαγγελίας για τα άσυλα που φιλοξενούν 1.350 παιδιά με νοητική υστέρηση στη Βουλγαρία είναι "η απουσία προσπαθειών" από την πλευρά του προσωπικού για να αποφευχθεί ο θάνατος 166 παιδιών στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, όπως και 27 περιπτώσεις σωματικής αναπηρίας και αριθμός σεξουαλικών κακοποιήσεων.