Κυριακή, 1 Αυγούστου 2010

Το Πρωτάθλημα Βρεττανίας, ο Miles και ο Αη Γιώργης

Με αφορμή το πρωτάθλημα Αγγλίας, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Πανεπιστήμιο Κεντ και που όπως φαίνεται μάλλον εύκολα θα κερδίσει ο Άνταμς θυμήθηκα τον Miles. O Anthony Miles (Tony) γεννήθηκε το 1955 και πέθανε σε ηλικία 46 ετών, έπασχε από διαβήτη και στις 12 Νοεμβρίου του 2001 η καρδιά του δεν άντεξε.
Ο Miles άφησε πολλά στο σκάκι, αλλά αυτό που έχει μείνει στις μνήμες των περισσοτέρων είναι η μεγάλη του νίκη επί του τότε παγκόσμιου πρωταθλητή Κάρποβ. Η νίκη αυτή από μόνη της δεν θα ήταν τόσο σημαντική αφού έτσι και αλλοιώς ο Tony ήταν από τους κορυφαίους, το εκπληκτικό ήταν ο τρόπος.
Ο Miles αντιμετώπισε το 1.ε4 του Κάρποβ με την άμυνα του Αγίου Γεωργίου. Δηλαδή 1....α6.
O Miles διασκέδαζε με το σκάκι και αυτό αποτελεί ένα μύνημα προς όλους όσους διασκεδάζουν με το συγκεκριμένο άθλημα, ότι η θεωρία και τα ανοίγματα χρειάζονται σωστή ψυχολογική προετοιμασία. Να αισθάνεσαι δηλαδή άνετα παίζοντας το συγκεκριμένο άνοιγμα. Τον έταιρο μεγάλο σκακιστή (Κασπάροβ) δεν είχε καταφέρει να τον μπερδέψει βέβαια ποτέ. Για τον Κασπάροβ άλλωστε είχε δηλώσει ότι είναι σαν ένα τέρας με 1000 μάτια που βλέπει τα πάντα......Karpov-Miles, Skara 1980