Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

Μαριναλέντα στην Ισπανία, Δημοτικές εκλογές και Φεστιβάλ της Άμεσης Δημοκρατίας

Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν και οι πολίτες θα επιλέξουν με βάση το μη χείρον βέλτιστον, αυτόν δηλαδή που θα "φάει" αλλά θα κάνει και κάτι...  Κάπου όμως στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Μαριναλέντα ένα χωριό της Ανδαλουσίας υπάρχει ένα άλλο μοντέλο το οποίο λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια.Είναι µια κοινότητα 2.645 κατοίκων, που δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνοµικούς και τα σπίτια της νοικιάζονται µε 15 ευρώ το µήνα. Το 1986, έπειτα από 12 χρόνια αγώνων και συλλήψεων κυρίως για τις γυναίκες του χωριού, η Μαριναλέντα κατάφερε να διεκδικήσει 12.000 στρέµµατα γης και να δημιουργήσει έναν αγροτικό συνεταιρισµό από τον οποίο ζει σήµερα σχεδόν όλο το χωριό.
Στον συνεταιρισµό Εl Ηumoso οι συνεταίροι εργάζονται 6½ ώρες την ηµέρα. Ολοι έχουν τον ίδιο µισθό, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν. Οι συγκοµιδές (ελαιόλαδο, αγκινάρες, πιπεριές κ.λπ.) συσκευάζονται στο µικρό εργοστάσιο Ηumar Μarinaleda που βρίσκεται στη µέση του χωριού. Τα κέρδη του συνεταιρισµού δεν μοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι για να δημιουργηθούν δουλειές. Γι αυτό στο χωριό δεν υπάρχουν άνεργοι. Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισµός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωµα. Μια θέση στον παιδικό σταθµό µε όλα τα γεύµατα κοστίζει 12 ευρώ το µήνα.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της κοινότητας:
«Ενώσω παλεύαμε για τη γη, για την βιομηχανία, για την εργασία, συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχαν άλλα βασικά δικαιώματα που έπρεπε να κατακτήσουμε. Και η πρώτη ανάγκη που εντοπίσαμε ήταν η έλλειψη κατοικίας, αλλά επίσης συνειδητοποιήσαμε ότι οι ηλικιωμένοι δεν είχαν ένα μέρος να σταθούν μετά από τόσα χρόνια αγώνα και στερήσεων, ούτε υπήρχε κέντρο υγείας, ούτε παιδικός σταθμός, ούτε αθλητικές εγκαταστάσεις, και οι δρόμοι ήταν χωρίς άσφαλτο και χωρίς φως…
Όταν λέμε Κοινωνική Δημοκρατία εννοούμε την πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων του χωριού μας στα αγαθά κοινής ωφέλειας, χωρίς περιορισμούς. Πάντα σκεφτόμασταν ότι η ελευθερία χωρίς ισότητα είναι άχρηστη και ότι η δημοκρατία χωρίς συγκεκριμένα κοινωνικά αγαθά κοινής ωφέλειας για τον κόσμο είναι μια λέξη χωρίς περιεχόμενο και μια εξαπάτηση, που προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι είναι μέρος ενός συλλογικού εγχειρήματος, ενώ στην πραγματικότητα απαξίωνει και αποκλείει αυτούς τους ίδιους ανθρώπους.
Juan Manuel Sanchez Gordillo
Φάνηκε ότι σε αυτό το πεδίο δεν θα έπρεπε να υπάρχουν περιορισμοί. Τα συλλογικά αγαθά είναι κάτι που θα πρέπει ο ίδιος ο λαός να ονειρευτεί και να μετατρέψει σε πραγματικότητα μέσα από τον αγώνα, γιατί καμία από τις προσδοκίες του λαού, όσο απρόσιτη και αν φαντάζει, δεν πρέπει να είναι απορριπτέα στην σκέψη ή στην πράξη από την αριστερά, αν αυτή η αριστερά είναι πραγματικά επαναστατική.»
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε  http://www.marinaleda.com/inicio.htm.
Σε μία επίσης πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ για την άμεση δημοκρατία που θα γίνει από 8 έως 10 Σεπτεμβρίου στο ΑΠΘ, ο Δήμαρχος της Μαριναλέντα,  Juan Manuel Sanchez Gordillo και συγκεκριμένα την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στις 18.00 θα παραστεί και θα μιλήσει για το εγχείρημά του χωριού. Καλό θα ήταν να είναι εκεί και οι υποψήφιοι σωτήρες των τοπικών κοινωνιών μας.....

1 σχόλια:

abstractius είπε...

Σίγουρα η χωριάτικη δημοκρατία δεν είναι η απάντηση σε όλα τα ανθρώπινα αιτήματα, και σίγουρα όχι σε αυτά της αυτονομίας και της τεχνολογικής προόδου. Είναι όμως καλύτερη από το μοντέλο ενός καπιταλιστή, μερικών υπερεντατικών υπερπαραγωγικών μισθοσκλάβων και ενός πλήθους ανέργων που χάνουν τα σπίτια τους και ξοδεύουν τα λεφτά των παπούδων τους.