Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Καλό χειμώνα

Όταν τελειώνουν οι διακοπές, συνηθίζουμε να ευχόμαστε καλό χειμώνα. Ας ευχηθώ λοιπόν σε όλους σας καλό χειμώνα, αν και οι διακοπές από εδώ και πέρα γι' αυτούς που κάνουν οι συνεχίζουν νομίζω ότι είναι καλύτερες....
Από την επικαιρότητα έχω ξεχωρίσει κάποια σημαντικά γεγονότα που αφορούν τα μεταλλεία...

Με αφορμή μία από τις τελευταίες μου αναρτήσεις, αναφορικά με τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, στην Χαλκιδική, υπήρξε μία δυσάρεστη εξέλιξη και παραθέτω ολόκληρο το άρθρο όπως διατυπώνεται στο http://antigoldgreece.wordpress.com/

1

Εν μέσω καύσωνα προωθείται το τερατώδες σχέδιο της ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ για τη Β. Χαλκιδική. Απαράδεκτο νομοσχέδιο για την “επιτάχυνση των μεγάλων έργων”, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εταιρείας!

Mε ταχείς ρυθμούς και εν μέσω θερινού καύσωνα προωθείται το τερατώδες σχέδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για τη Β. Χαλκιδική. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της EUROPEAN GOLDFIELDS και σχετικά δημοσιεύματα, στις 6 Αυγούστου 2010 κατατέθηκε η τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το “Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας” και η διαδικασία αδειοδότησης του μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία. Καθόλου συμπτωματικά, την ίδια ακριβώς μέρα, 6 Αυγούστου, αναρτήθηκε για “δημόσια διαβούλευση” στο διαδίκτυο το νομοσχέδιο του Υπ. Επικρατείας για την “Επιτάχυνση των μεγάλων έργων”, δημόσιων και ιδιωτικών. Ένα σκανδαλώδες νομοθέτημα που εισάγει ένα αδιαφανές και συγκεντρωτικό σύστημα αδειοδότησης για τα “μεγάλα” έργα, ακυρώνοντας τις νομικές δικλείδες για την προστασία του περιβάλλοντος και καταπατώντας συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών. Μέσα στον Αυγουστιάτικο καύσωνα οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι μικρές και κατά πάσα πιθανότητα το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία σε κάποιο θερινό τμήμα της Βουλής.
Και ποιο θα είναι το πρώτο “μεγάλο έργο” που θα επιταχυνθεί με τον νέο νόμο; Ποιο άλλο από το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα εκμετάλλευσης χρυσού, αργύρου, χαλκού και βασικών μετάλλων; Η προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης, έντυπων και ηλεκτρονικών, για “το project του 1 δις ευρώ” που δήθεν θα σώσει την Ελλάδα από τη χρεωκοπία οργιάζει εδώ και μήνες. Τα πληρωμένα δημοσιεύματα σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες που μιλούν για τα αμύθητα πλούτη της Χαλκιδικής και την εξαιρετική εταιρεία που θα τα φέρει στο φως διαδέχονται το ένα το άλλο. Άλλωστε οι μεγαλομέτοχοι της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Κούτρας-Μπόμπολας, εκτός από τον “χειρισμό” των κυβερνήσεων και του νομικού συστήματος της χώρας, γνωρίζουν καλά και το παιχνίδι του επηρεασμού της κοινής γνώμης.
Όμως πέρα από τις αόριστες υποσχέσεις για χρυσά κουτάλια, η Ελληνική κοινωνία και ειδικά η άμεσα ενδιαφερόμενη τοπική κοινωνια της Β. Χαλκιδικής έχει μαύρα μεσάνυχτα για αυτό το κολοσσιαίο έργο που θα αλλάξει δραματικά τον τόπο όπου ζει. Παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις των τοπικών Δήμων, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και το ΥΠΕΚΑ αρνούνται προκλητικά να ενημερώσουν τα Δημοτικά Συμβούλια και τους δημότες για τα σχέδιά της εταιρείας. Η μία και μοναδική ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στη Μ. Παναγία στις 9/6/2007, πάνω από τρια χρόνια πριν (!), δεν εξελίχθηκε καλά για την εταιρεία που δεν μπόρεσε να απαντήσει στα πιεστικά ερωτήματα των πολιτών.
Έκτοτε η εταιρεία προτίμησε να προωθεί το σχέδιό της αποκλειστικά μέσω των πολιτικών της διασυνδέσεων και ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Στις 2 Οκτωβρίου 2009, δυο μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές και “κλείνοντας υποθέσεις” εν’όψει της επερχόμενης ήττας, ο Υπ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς υπέγραψε την θετική γνωμοδότηση του Υπουργείου (ΠΠΕΑ) για το Επενδυτικό Σχέδιο της εταιρείας στη Χαλκιδική. Μια εβδομάδα αργότερα, η EUROPEAN GOLDFIELDS ανακοίνωσε ότι αφού είχαν πια εκδοθεί οι προκαταρκτικές άδειες, ο κ. Δημήτρης Κούτρας θα άφηνε τη θέση του Προέδρου της εταιρείας, ώστε από τη θέση του Προέδρου της κατά 95% θυγατρικής της, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, να αφοσιωθεί στην αδειοδότηση και ανάπτυξη αυτών των προγραμμάτων. Όλοι οι γνώστες της Ελληνικής πραγματικότητας καταλάβαμε τι σήμαινε αυτό. Άλλωστε η EUROPEAN GOLDFIELDS τονίζει σε κάθε ευκαιρία το “ειδικό βάρος” του συνεταιρου της ΑΚΤΩΡΑ και του κ. Κούτρα στην Ελλάδα, τις γνωριμίες τους και την “καλή γνώση” του αδειοδοτικού μηχανισμού της χώρας.
Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα και με άλλη κυβέρνηση πια, είναι ξεκάθαρο ότι οι Κούτρας-Μπόμπολας ελέγχουν πλήρως τα κυβερνητικά μονοπάτια που οδηγούν στην πολυπόθητη αδειοδότηση. Οι εξελίξεις του τελευταίου χρόνου είναι χαρακτηριστικές:
Οι Περιβαλλοντικοί Όροι για το μοναδικό εν λειτουργία μεταλλείο της εταιρείας, τις “Μαύρες Πέτρες” κάτω από τη Στρατονίκη, έληξαν στις 31/12/2009 χωρίς να έχουν τηρηθεί ποτέ, όπως βεβαιώνει η αρμόδια Επιτροπή (ΕΠΙΤΗΡΩ). Όμως η εξόρυξη δεν σταμάτησε και τον Φεβρουάριο, με προσωπική απόφαση του Υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη, οι περιβαλλοντικοί όροι που ουδέποτε τηρήθηκαν παρατάθηκαν “προσωρινά” και επ’αόριστον. Και τέλος, στις 20 Ιουλίου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 4 Υπουργών και 2 Υφυπουργών παρατάθηκε η λειτουργία του μεταλλείου για άλλα δυο έτη, μέχρι τις 31/7/2012, με “τους αυτούς περιβαλλοντικούς όρους” που ούτε τηρήθηκαν ούτε πρόκειται ποτέ να τηρηθούν!! Για την ακύρωση αυτής της νομικά διάτρητης απόφασης θα κατατεθεί άμεσα προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Στις 3 Αυγούστου 2010, σε έγγραφο του ΥΠΕΚΑ προς τον Δήμαρχο Σταγείρων-Ακάνθου κ. Βλαχόπουλο σχετικά με τις ερευνητικές γεωτρήσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ σε τρεις νέες περιοχές (Φισώκα, Τσικάρα, Πιάβιτσα) που εγκρίθηκαν τον Ιούνιο, αναφέρεται το εξής καταπληκτικό:
Η μοναδική αδειοδοτημένη μεταλλευτική δαρστηριότητα στην περιοχή σας είναι το μεταλλείο “Μαύρων Πετρών” που εκτείνεται εξ’ολοκλήρου στο υπέδαφος του οικισμού Στρατονίκης. Προϋπόθεση για την απεμπλοκή της μεταλλευτικής δραστηριότητας από την κατοικημένη περιοχή αποτελεί η ανακάλυψη νέων εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων σε χώρους εκτός κατοικημένων περιοχών!
Ωμά και κυνικά, το ίδιο το Υπουργείο εκβιάζει την τοπική κοινωνία για λογαριασμό της εκμεταλλεύτριας εταιρείας! Αν δεν επιτρέψετε να ανοίξουν νέα μεταλλεία στην περιοχή, θα την πληρώσει η Στρατονίκη! Πάνε περίπατο οι νόμοι, το περιβάλλον και η ασφάλεια της Στρατονίκης και μοναδικό κριτήριο για τη συνέχιση της εξορυξης κάτω από τον οικισμό είναι πλέον η βιωσιμότητα της εταιρείας!
Ο απαιτήσεις του νέου χωροταξικού σχεδιασμού σφίγγουν ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τις τοπικές κοινωνίες της Β. Χαλκιδικής που είναι στην πλειοψηφία τους εχθρικές απέναντι στο Επενδυτικό Σχέδιο της εταιρείας. Κανένας από τους τρεις Δήμους Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας όπου πρόκειται να απλωθεί το “Επενδυτικό Σχέδιο” (που αποτελούν πλέον τον ενιαίο Δήμο “Αριστοτέλη”) δεν έχει συμπεριλάβει στο Γενικό Πολεοδομικό του Σχέδιο την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Αντίθετα, και τα τρία ΓΠΣ μιλούν για προστασία των δασών και των υδατικών πόρων και για ήπιες αναπτυξιακές δραστηριότητες που θα αναδείξουν τα φυσικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Όμως τοσο το “Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Βιομηχανίας” όσο και το “Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας” ορίζουν σαφώς την περιοχή των τριών Δήμων ως μεταλλευτική περιοχή! Κατά του “Ειδικού Πλαισίου για τη Βιομηχανία” έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας οι Δήμοι Σταγείρων-Ακάνθου και Παναγίας.
Αλλά οι εντολές του ΥΠΕΚΑ είναι “να εναρμονισθούν τα τοπικά χωροταξικά σχέδια όπως τα ΓΠΣ προς τις επιλογές ή κατευθύνσεις των εγκεκριμένων περιφερειακών πλαισίων”! Δηλαδή μεταλλεία, θέλετε δεν θέλετε!
Σύμφωνα δε με το Σχέδιο Νόμου για την “επιτάχυνση των μεγάλων έργων” στο οποίο αναφερθήκαμε πιο πάνω, “για τις περιοχές υποδοχής των Μεγάλων Έργων και των βοηθητικών και συνοδών έργων τους, καταρτίζονται και εγκρίνονται Ειδικά Σχέδια Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης”, τα οποία επιβάλλουν χωροταξικές- περιβαλλοντικές- πολεοδομικές ρυθμίσεις κατά παρέκκλιση των όσων ισχύουν στην υπόλοιπη επικράτεια. Προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης του αιγιαλού και του πυθμένα της θάλασσας για μπάζωμα και αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ακόμα και δασικών εκτάσεων υπέρ του φορέα του έργου. Πάντα σύμφωνα με το Επενδυτικό Σχέδιο της εκάστοτε εταιρείας!
“Σε κάθε περίπτωση”, κλείνει το έγγραφο του ΥΠΕΚΑ προς το Δήμαρχο Σταγείρων-Ακάνθου, “το Υπουργείο μας θα ενεργήσει με προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και με όρους κοινωνικής αποδοχής, ώστε να επιτευχθεί η αρμονική συνύπαρξη όλων των δραστηριοτήτων της περιοχής”. Η φράση-κονσέρβα υποτίθεται ότι πρέπει να μας καθησυχάσει. Μόνο που η κοινωνική αποδοχή δεν υπάρχει, όπως γνωρίζει πολύ καλά η εταιρεία και αποφεύγει κάθε εκδήλωση ενημέρωσης. Μόνο που τόσο ο χωροταξικός σχεδιασμός όσο και το προωθούμενο νέο πλαίσιο αδειοδότησης των “μεγάλων έργων” είναι έτσι φτιαγμένα ώστε η κοινωνική αποδοχή να μην είναι καν απαραίτητη! Μόνο που είναι προφανές ότι η “αρμονική συνύπαρξη των δραστηριοτήτων” και η “προστασία του περιβάλλοντος” είναι κούφια λόγια που μπαίνουν σαν σάλτσα πάνω από οποιοδήποτε τερατούργημα!
Οι Κούτρας-Μπόμπολας και οι κυβερνητικοί τους φίλοι θεωρούν ότι με όλα τα ανωτέρω έχουν δέσει χεροπόδαρα την τοπική κοινωνία και της έχουν αφαιρέσει κάθε δυνατότητα αντίδρασης στους σχεδιασμούς τους. Δεν επιδιώκουν να ΠΕΙΣΟΥΝ για το πρόγραμμά τους, επιδιώκουν να το ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα σταλεί κάποια στιγμή στη Νομαρχία και τους Δήμους και μέσα σε λιγότερο από 30 μέρες θα πρέπει οι πολίτες της περιοχής, που μέχρι τώρα έχουν αφεθεί σκόπιμα στο σκοτάδι, να διαβάσουν μια ογκωδέστατη μελέτη και να προλάβουν να διατυπώσουν και άποψη! Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ελπίζει ότι με μια τέτοια παρωδία “δημόσιας διαβούλευσης” θα πάρει την Έγκριση που επιθυμεί, χωρίς οι κατοικοι της περιοχής να καταλάβουν και πολλά.
Οι καιροί είναι πονηροί  και το μέλλον του τόπου μας θα κριθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Υπενθυμίζουμε τι περιλαμβάνει το Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ:
  • Συγκρότημα μεταλλουργίας χρυσού, χαλκού, αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου και συνοδών εργοστασίων κρυογεννητικού οξυγόνος και θειϊκού οξέος. Το συγκρότημα χωροθετείται μέσα σε δάσος, μόλις 2 χλμ από τον οικισμό του Στρατωνίου και τη θάλασσα.
  • Το επιφανειακό μεταλλείο χρυσού-χαλκού των Σκουριών στο όρος Κάκαβος.
  • Tο μεταλλείο χρυσού της Ολυμπιάδας.
  • Συνέχιση της εκμετάλλευσης του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, κάτω από τη Στρατονίκη.
  • Μετατροπή του λιμένα Στρατωνίου σε λιμάνι βαριάς βιομηχανίας.
  • Τρια νέα μεταλλεία – Τσικάρα, Φισώκα, Πιάβιτσα – έτοιμα προς περιχαράκωση και εκμετάλλευση.
  • Εκμετάλλευση του συνόλου των ορυκτών πόρων της μεταλλευτικής ιδιοκτησίας έκτασης 317.000 στρεμμάτων μέχρι της πλήρους εξαντλήσεώς τους.

Αναφορικά με το ατύχημα μεταλλείων στη  Χιλή από τον ακτιβιστή.


Αξιοπρόσεκτο! Τον εθνικό ύμνο της πατρίδας τους της Χιλής διάλεξαν από ψυχής κι αυθόρμητα να τραγουδήσουν οι 33 εργάτες μεταλλωρύχοι όπου έχουν εγκλωβιστεί στις μίνες του ορυχείου που δούλευαν, 700 μέτρα κάτω απ' την επιφάνεια της γης.
Γιατί όμως τον εθνικό ύμνο. Γιατί μόλις επικοινώνησαν οι θαμμένοι εργάτες με τους διασώστες τους, άρχισαν να .... τραγουδούν τον εθνικό ύμνο - μια δήλωση απ' τα έγκατα της γης έως τα ουράνια, ότι είναι ακόμα ζωντανοί.
Διότι, και η Εταιρεία φταίει που θάφτηκαν, και το χιλιανό κράτος που επέτρεψε στην Εταιρεία να λειτουργεί με τέτοιους όρους! Γιατί λοιπόν τον εθνικό ύμνο οι εργάτες; ίσως γιατί το συνανήκειν, η πατρίδα, η «πόλη» δίνουν νόημα στον πολίτη; στον άνθρωπο; στη σχέση του με το ψωμί, τα παιδιά του, τις ελπίδες του; ίσως γιατί ο αυτοσεβασμός του και η αξιοπρέπειά του στέκουν πιο ψηλά απ' τις εταιρείες και τα κράτη που κάνουν τις πατρίδες κιμά; γιατί άραγε τον εθνικό ύμνο;

3
Η διαρροή τοξικής ρύπανσης από ένα μεταλλείο χαλκού που λειτουργεί η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού της Κίνας Zijin Mining Group, έχει εξαπλωθεί και σε μια δεύτερη επαρχία και απειλεί τον κλάδο της αλιείας εκεί.
Δηλητηριώδη υγρά απόβλητα από το ορυχείο χαλκού στην επαρχία Fujian έχουν ρυπάνει τον ποταμό Ting – μια σημαντική υδάτινη οδό στα νοτιοανατολικά της χώρας – και έχουν εισέλθει τώρα στην γειτονική επαρχία Γκουανγκντόνγκ, σύμφωνα με την εφημερίδα China Daily.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών περιβαλλοντικών αρχών, η ρύπανση “θέτει μια μεγάλη πρόκληση για την τοπική ιχθυοκαλλιέργεια”, αναφέρει η China Daily.
Η Zijin, η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού της Κίνας, εξέδωσε ανακοίνωση όπου απολογείται για το ατύχημα της 3ης Ιουλίου – η οποία σκότωσε περίπου 1.900 τόνους ψαριών – και για την “κακή διαχείριση” εκ μέρους της των πληροφοριών σχετικά με τη διαρροή. Η Zijin είπε ότι η εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς είχε ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την εταιρεία, για πιθανή παραβίαση των κανόνων δημοσιοποίησης πληροφοριών.
«Το δίδαγμα από αυτό το περιστατικό είναι επώδυνο και οι δαπάνες είναι υψηλές,” η Zijin είπε στη δήλωση.
Κατά τη διάρκεια της ταχείας επέκτασης της, η Zijin “ήταν υπερβολικά σίγουρη για τον εαυτό της, δεν είχε επίγνωση των κινδύνων από κρίσεις και δεν διαχειρίστηκε σωστά την ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποδοτικότητας, οικολογικού οφέλους και δημοσίου συμφέροντος».
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αρχική διαρροή των 9.100 κυβικών μέτρων αποβλήτων από μια λεκάνη λάσπης είχε περάσει στον ποταμό Ting, μέσω ενός “παράνομα κατασκευασμένου καναλιού”.
Η εταιρεία αρχικά κατηγόρησε τις ισχυρές βροχοπτώσεις για την τοξική διαρροή, αλλά τα ευρήματα της προκαταρκτικής κυβερνητικής έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν αργότερα αποδεικνύουν ότι η Zijin είχε αγνοήσει τις προειδοποιήσεις ότι η ροή των υγρών αποβλήτων του μεταλλείου ήταν πολύ υψηλή.
Οι ερευνητές βρήκαν η εταιρεία είχε αγνοήσει την προειδοποίηση της κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο του 2009 ότι χρειαζόταν επισκευές στο αυτόματο σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας των νερών.
Επιπλέον 500 κυβικά μέτρα λυμάτων εισχώρησαν στον ποταμό Ting αργά την Παρασκευή, αλλά η διαρροή γρήγορα περιορίστηκε, ανέφερε η εφημερίδα China Daily την Δευτέρα, επικαλούμενο πηγές της εταιρείας.
Η Zijin επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε τρεις διευθυντές της εταιρείας για τη διαρροή. Τρεις τοπικοί αξιωματούχοι έχουν απολυθεί, και ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης έχει ανακληθεί εν αναμονή περαιτέρω έρευνας, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης...

Καθώς επίσης  1. KINA: Προσπαθεί να εξαγοράσει τη σιωπή των δημοσιογράφων για την τοξική διαρροή της 3ης Ιουλίου από το μεταλλείο χαλκού η εταιρεία Zijin Mining  – Zijin group ‘attempts buy silence’.
Η χώρα πλήττεται επίσης από την μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου στην ιστορία της, μετά από έκρηξη αγωγού στο βιομηχανικό λιμάνι Νταλιάν, στις 17 Ιουλίου.
Απίστευτες εικόνες μπορείτε να βρείτε εδώ

4
Υπάρχουν όμως και διαφορετικές προσεγγίσεις επί του θέματος....
Να αποφασίζει ο κόσμος και όχι οι εταιρείες και οι υπάλληλοί τους!!!
 NEA ΖΗΛΑΝΔΙΑ: Αποσύρει οριστικά η κυβέρνηση το σχέδιο της να να επιτρέψει την μεταλλευτική έρευνα και πιθανή εκμετάλλευση σε μέρος των Εθνικών Πάρκων και των περιοχών υψηλής προστασίας που είναι γνωστές και ως “Schedule 4″- Total backdown on Schedule 4 mining | New Zealand News UK. Είχαμε γράψει σχετικά εδώ. Δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας:
“Η κυβέρνηση διεξήγαγε μια πραγματικά ανοιχτή και διαφανή διαδικασία διαβούλευσης όπου πάνω από 37.000 Νεοζηλανδοί εξέφρασαν την άποψή τους για τις προθέσεις της Κυβέρνησης. H συντριπτική πλειοψηφία των εισηγήσεων των πολιτών ήταν αρνητικές. Το λάβαμε αυτό το μήνυμα, δυνατά και καθαρά!”. Είπαμε, πρόκειται για την λιγότερο διεφθαρμένη χώρα του κόσμου… 

10 σχόλια:

Χάρης Σιαφάκας είπε...

Στην προηγούμενη δημοσίευση που αναφερόταν στα μεταλλεία της Χαλκιδικής έκανα κάποιους σχολιασμούς για τα ζητήματα αυτά. Στην αρχή των σχολίων μου αναφέρθηκα σε κάποια blogs, όπου συζητούνται αυτού του είδους τα ζητήματα. Το antigoldgreece είναι ίσως το γνωστότερο απ' αυτά και μάλλον το πλέον εμπαθές. Άλλωστε, ακόμα και η ονομασία του αποδεικνύει ότι είναι στρατευμένο.

Σε blogs σαν κι αυτό η παρουσίαση των ειδήσεων και γεγονότων είναι εξ ορισμού μονόπλευρη. Οι άνθρωποι που το στηρίζουν είναι κατά της μεταλλείας στο σύνολό της!!

Παρεμπιπτόντως, είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στη Χιλή. Μακάρι να τους προλάβουν τους ανθρώπους και να λάβουν μέτρα, ώστε να μην ξανασυμβεί ανάλογο περιστατικό.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα είδα την αναφορά σας στο blog μας και σας ευχαριστώ γι'αυτήν. Με την ευκαιρία διάβασα και τα σχόλια στην προηγούμενη σχετική με τα μεταλλεία ανάρτηση και θα ήθελα να μου επιτραπούν μερικά σχόλια …επί των σχολίων του αναγνώστη σας που μας θεωρεί εμπαθείς.
1. Το blog μας δεν είναι ειδησεογραφικό. Δημιουργήθηκε (ως site) το 2000 με σκοπό να ενημερώσει για το θέμα των μεταλλείων της Χαλκιδικής και για όλα τα σχετικά που μάθαμε στην πορεία. Αυτά που γράφουμε είναι η δική μας άποψη και οπτική επί των γεγονότων και ποτέ δεν ισχυριστήκαμε τίποτα διαφορετικό. Επίσης όμως ποτέ δεν αρνηθήκαμε να δημοσιεύσουμε σχόλια με απόψεις αντίθετες από τις δικές μας.
2. Είναι αστείο να λέγεται ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε εξορυκτική δραστηριότητα και ότι θέλουμε να γυρίσουμε την ανθρωπότητα πίσω στην εποχή του λίθου! Mας ενδιαφέρει η επάρκεια και η συνετή χρήση των φυσικών πόρων, ειδικά των μη ανανεώσιμων, σύμφωνα με τις ανάγκες τις κοινωνίας. Τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ανάγκες και όχι τις τεχνητά δημιουργούμενες από το life-style και τη διαφήμιση, ώστε να συντηρείται η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης που έχει επικρατήσει να ονομάζεται "ανάπτυξη"!
Στη Χαλκιδική, η πρόταση είναι να αφαιρεθεί και το τελευταίο γραμμάριο μετάλλου μέσα σε μια εικοσαετία. Εντελώς πληροφοριακά, η "μεταλλευτική ιδιοκτησία" της Χαλκιδικής είναι 317.000 στρέμματα με δασοκάλυψη που φτάνει το 90%. Η πρόταση μόνο βιώσιμη δεν είναι, όποιον ορισμό της βιωσιμότητας κι αν υιοθετήσουμε. Δεν είναι ανάπτυξη, είναι βιασμός. Μετά από 20, άντε 30 χρόνια, η εταιρεία θα έχει κάνει φτερά και εμείς θα μετράμε τις πληγές μας και ανέργους.
Το ότι "πρόκειται για μια απλή διαμάχη συμφερόντων ανάμεσα σε αυτούς που ζουν από τον τουρισμό και αυτούς που θέλουν να δουλέψουν στα μεταλλεία" είναι απλά δυσφήμιση του αγώνα μας. Δεν θέλουμε να σώσουμε τον Κάκαβο από τα μεταλλεία για να τον κάνουμε …παραθεριστικές κατοικίες! Θέλουμε το δάσος να μείνει δάσος!
Το όλο πρόγραμμα θα επιδοτηθεί αδρά από εμάς, τους πολίτες, υπό συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, ενώ το κράτος δεν θα πάρει τίποτα αφού τα δικαιώματα (royalties) είναι μηδενικά και τα έσοδα από τη φορολόγηση τουλάχιστον αμφίβολα (θα ανεβάσουμ σύντομα ένα σχετικό θέμα). Αν θέλουμε να επιδοτήσουμε κάτι, γιατί να μην επιδοτήσουμε τη συλλογή και ανακύκλωση των μετάλλων ώστε να χρειάζεται μικρότερη πρωτογενής παραγωγή και λιγότερα μεταλλεία; Και μέταλλα θα παραχθούν και θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και προστασία του περιβάλλοντος θα έχουμε.
3. Τα νέα χωροταξικά πλαίσια (γενικό χωροταξικό και ειδικό της βιομηχανίας) αποκλείουν από τις εξορυκτικές δραστηριότητες ΜΟΝΟ τους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών και τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (SPA). Δεν εξαιρούνται οι περιοχές Natura 2000 και μάλιστα πρόσφατα εκδόθηκε ο οδηγός της ΕΕ για τις εξορυκτικές δραστηριότητες εντός περιοχών Ν2000. Δείτε:
http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/management/guidance_en.htm
Επίσης ο νόμος δεν εξαιρεί τις κατοικημένες περιοχές και η πλέον τρανταχτή απόδειξη γι'αυτό είναι η Στρατονίκη όπου γίνεται εξόρυξη με εκρηκτικά ακριβώς κάτω από τα σπίτια του χωριού. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα κυρηγμένα μνημεία θεωρητικά προστατεύονται… μόνο που στην Ολυμπιάδα είχε δοθεί άδεια (ΕΠΟ) για κατασκευή του εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού επάνω στην Ελληνιστική πόλη των Σταγείρων (!), που ευτυχώς ακυρώθηκε από το ΣτΕ. Στη Στρατονίκη έχουμε ένα αρχαιολογικό μνημείο ιδιαίτερης αξίας, την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, μόνο που ακριβώς από κάτω του σκάνε φουρνέλα και ο καημένος ο ναός έχει αρχίσει να σκίζετε


συνεχίζεται....

Ανώνυμος είπε...

Κατά τη γνώμη μας πέραν των προστατευόμενων περιοχών υπάρχουν κι άλλες περιοχές με πολύτιμους φυσικούς πόρους που πρέπει να προστατευθούν. Οι Σκουριές δεν είναι μόνον ένα μοναδικό αρχέγονο δασικό οικοσύστημα αλλά είναι, σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας νερού στη Χαλκιδική που υποφέρει από λειψυδρία. Κουβέντα δε γίνεται για το νερό, πουθενά! Νομίζω ότι ακόμα και ο μη ειδικός μεταλλειολόγος μπορεί να αντιληφθεί ότι ένα τεράστιο επιφανειακό/υπόγειο μεταλλείο χρυσού/χαλκού (τύπου Χιλής) εκεί επάνω είναι μια εξαιρετικά κακή ιδέα! Επίσης θεωρώ μύθο το ότι η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν τη λύση για όλα και ότι μπορούν να τα κάνουν όλα. Παριστάνουμε τους μάγους και μετά η φύση μας εκδικείται. Και σίγουρα δεν μπορεί να ξαναγίνει το δάσος του Κακάβου!


Νομίζω ότι έχουμε πάρει στραβά τον ορισμό του "εθνικού οφέλους". Το μόνο που λαμβάνεται υπ'όψιν είναι τα λεφτά - τόσα ημερομίσθια επί τόσα χρόνια συν τόσοι (ίσως!) φόροι. Όμως από την άλλη μεριά τι μπαίνει; Πόσο αξίζει το δάσος; Πόσο αξίζει το νερό; Πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν εξ'αιτίας αυτής της εκμετάλλευσης, από τουρισμό, αλιεία, δασοπονία; Ποσες άλλες δραστηριότητες θα μπορούσαν να γίνουν και δεν θα γίνουν εξ'αιτίας της; Ποιο θα είναι το περιβαλλοντικό κόστος από την τρομακτική κατανάλωση ενέργειας που χρειάζεται αυτό το θηριώδες εργοστάσιο μεταλλουργίας;


4. "Εάν στην πατρίδα μας δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, δεν είναι τα μεταλλεία που πρέπει να την πληρώσουν". Δυστυχώς το ζήτημα δεν είναι τόσο απλο. Συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα (όχι μόνο μεταλλευτικά) έχουν αλώσει τον κρατικό μηχανισμό και τον χειρίζονται όπως θέλουν. Αν σας εξιστορήσω τι νομοθετικά εκτρώματα και τι κρατικές παρανομίες έχουμε δει στα μεταλλεία της Χαλκιδικής είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου. Αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου δεν υπάρχει και η μόνη αρμόδια υπηρεσία, η Επιθεώρηση Μεταλλείων, έχει τραγικές ελλείψεις και υπόκειται σε πολιτικές παρεμβάσεις που δεν την αφήνουν να κάνει τη δουλειά της. Ναι, η νομιμότητα προσαρμόζεται στα συμφέροντα των ισχυρών!


Επίσης δεν υπάρχει επιστημονικός έλεγχος των ΜΠΕ αλλά γίνονται δεκτές όπως υποβάλλονται και “την ευθύνη για την ακρίβεια των στοιχείων φέρουν οι μελετητές”. Και εδώ έχουμε δει εκτρώματα, αφού ο στόχος είναι ένας: η έγκριση τους! Αποκαταστάσεις ... γίνονται αρκετά καλές σε μερικές χώρες (και μερικές περιπτώσεις), όμως παρακαλώ να μου υποδείξετε ΜΙΑ αξιοπρεπή αποκατάσταση στην Ελλάδα. Η Αχιβαδόλιμνη στη Μήλο λένε… δεν την έχω δει, αλλά εντάξει. Άλλη; Εγώ έχω δεκάδες αρνητικά παραδείγματα.


Σημειώνω ότι ακριβώς αυτήν την περίοδο γίνεται μια σημαντική διαβούλευση σε επίπεδο Ε.Ε. σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γιατί η ίδια η Κομισιόν έχει διαπιστώσει την ανεπάρκεια της, τόσο σε ότι αφορά την ποιότητα των μελετών, όσο και την συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία. Λεπτομέρειες εδώ: http://ec.europa.eu/environment/consultations/eia.htm


5. Το κυάνιο στη μεταλλουργία χρυσού είναι ένα από τα προβλήματα, όχι το μοναδικό. Το πιο σοβαρό κατά τη γνώμη μου είναι η απώλεια του φυσικού πλούτου, των δασών και των νερών. Πρόβλημα είναι το ότι αλέθουμε ένα ολόκληρο βουνό (200 εκατ. τόνοι στις Σκουριές, μόνο στην πρώτη φάση) για να πάρουμε τα μερικά γραμμάρια ανα τόνο του πολύτιμου μετάλλου και όλο το υπόλοιπο το αφήνουμε πίσω ως απόβλητο. Τοξικό απόβλητο (μιλάω πάντα για τα μικτά θειούχα), έστω και φυτεμένο με ακακίες!


Ζητώ συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου ενός σκακιστικού blog και εύχομαι κι εγώ από τη Χαλκιδική καλό χειμώνα!


Καλό χειμώνα κι από εμάς στη Χαλκιδική!

Μαρία Καδόγλου

Φυσικός

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
http://antigoldgreece.wordpress.com/

Vlassis είπε...

Κα΄Καδόγλου Μαρία, όπως θα παρατηρήσατε το blog δεν είναι ακριβώς σκακιστικό, τουλάχιστον με την στενή έννοια του όρου... Βασικά μόνο για σκάκι δεν μιλάμε, αλλά τέλος πάντων...
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρέμβαση. Μέσα στον Ιούλιο είχαμε ακόμη αναφορά σε σας και μία αρκετά μεγάλη συζήτηση με τον κύριο Σιαφάκα για αυτό το θέμα...
Την οποία θεωρώ επίσης αρκετά ενδιαφέρουσα...
Καλή συνέχεια στον αγώνα σας...

Vlassis είπε...

Αγαπητέ Χάρη, συγνώμη αλλά δεν είχα δει τον τελευταίο σου σχολιασμό.... Νόμιζα ότι ήταν οι παλιοί....
Καλό χειμώνα...
Και έχω την εντύπωση ότι βρέθηκε και κάποιος να σε "κοντράρει"....
Τα λέμε...

Μαρία είπε...

Θα με ενδιέφερε πάντως να μάθω γιατί χαρακτηριζόμαστε "εμπαθείς"! Συγκεκριμένα, όχι με αοριστολογίες του τύπου "αυτοί 1είναι κατά της μεταλλείας στο σύνολό της"... Δεν είμαστε! Είμαστε κατά του Επενδυτικού Σχεδίου της Χαλκιδικής και των μεταλλείων χρυσού γενικώς (το δηλώνει και το όνομά μας) και έχουμε καλούς λόγους γι'αυτό.

Γράφουμε και για άλλες μεταλλευτικές δραστηριότητες ανά την Ελλάδα - τη ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια, τους βωξίτες στη Φωκίδα κλπ - επειδή βλέπουμε μια πιστή επανάληψη αυτών που ήδη γνωρίζουμε από τη Χαλκιδική: το κράτος είναι ανύπαρκτο, η διαπλοκή και η διαφθορά οργιάζουν, οι υπηρεσίες και η πολιτική εξουσία (και τα ΜΜΕ) ελέγχονται πλήρως από τις εταιρείες που κάνουν ότι γουστάρουν και τα αφήνουν όλα ρημαδιό. Και παντού, οι περιοχές που είναι πλούσιες σε μέταλλα είναι οι πιο φτωχές και οι πιο υπανάπτυκτες, χάρη σε ένα πλαίσιο γραπτών και άγραφων νόμων που απαξιώνει όλες τις άλλες δραστηριότητες για να αναπτυχθεί ανεμπόδιστη η μεταλλεία! Ο κόσμος φοβάται να μιλήσει γιατί κάποιες εταιρείες που διαφεντεύουν ολόκληρες περιοχές (νομούς) έχουν καταφέρει να μην υπάρχει εκεί σχεδόν καμία άλλη δραστηριότητα. Και εδώ που τα λέμε, τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν σε όλον τον κόσμο…

Μπορεί μερικές φορές να υπερβάλλουμε κάπως στη διατύπωση, επειδή αισθανόμαστε ότι υποτιμάται η νοημοσύνη μας, τα δικαιώματά μας ως πολιτών και οι νόμοι της χώρας. Όμως δεν γράφουμε τίποτα που δεν το έχουμε ψάξει και τεκμηριώσει. Και ποτέ δεν αρνηθήκαμε το διάλογο. Χωρίς καμία εμπάθεια!

Χάρης Σιαφάκας είπε...

Να που παρότι ποτέ δεν έχω γράψει σε κάποιο από τα σχετικά με μεταλλεία blogs, κατάφερα τελικά να βρεθώ σε σχετική αντιπαράθεση και μάλιστα σε ένα blog που θεωρούσα σκακιστικό. Πολλά δε σκοπεύω να γράψω, αφού θεωρώ ότι η αρχική μου τοποθέτηση των 5 σημείων είναι σύντομη, αλλά πολύ περιεκτική.

Το blog που υπερασπίζεται η κυρία Καδόγλου πράγματι γράφει την άποψη και οπτική συγκεκριμένης ομάδας ατόμων επί των θεμάτων της μεταλλείας, ενώ φυσικά δημοσιεύονται στα σχόλια και ορισμένες απόψεις διαφωνούντων (άλλωστε πρόκειται για blog), που συνήθως δέχονται ομαδικές επιθέσεις από τα μέλη της ομάδας. Όμως, όταν με αφορμή το τραγικό γεγονός της Χιλής, το blog δημοσιεύει ανάρτηση η οποία ξεκινά με αντιπαραβολή της Χιλής με τη Χαλκιδική:
«Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το “Επενδυτικό Σχέδιο” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, στην Ολυμπιάδα η εξόρυξη θα φτάσει στα 600 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στις Σκουριές θα φτάσει στα 800 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους…»
αυτό δεν είναι καθαρή εμπάθεια;; Από πού κι ως πού κινδυνολογούμε και προσομοιάζουμε δυο εντελώς διαφορετικά μεταλλεία δε δυο διαφορετικές και πολύ μακρινές χώρες;

Επιγραμματικά, θα αναφερθώ σε ορισμένα σημεία που θίγει η κυρία Καδόγλου.

1. Από τα τεχνικά ζητήματα, σε ορισμένα έχει δίκιο, σε άλλα έχει άδικο. Για παράδειγμα, το ότι ακριβώς κάτω από έναν οικισμό ή μια εκκλησία γίνονται ανατινάξεις δε λέει τίποτα, από μόνο του. Παίζει ρόλο το βάθος, καθώς και η τεχνική που χρησιμοποιείται. Προσωπικά είχα επιβλέψει το 1997 την όρυξη τάφρου μέσα από τον οικισμό Νεράκι κατά την κατασκευή της Σήραγγας Ευταξίας, για τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Κορίνθου. Οι ανατινάξεις γίνονταν στην επιφάνεια σε αποστάσεις λίγων μέτρων από τα σπίτια και δεν κουνιόταν τίποτα. Αυτό, επειδή γνωρίζαμε το πώς να τις κάνουμε.

2. Αυτό το εντυπωσιακό νούμερο 317.000 στρέμματα είναι καθαρά θεωρητικό και δε σημαίνει τίποτα επί της ουσίας. Όμως θα συμφωνήσω να μη γίνεται μαζική επέμβαση σε πολλές εκτάσεις ταυτόχρονα, αλλά ελεγχόμενη σε μικρές εκτάσεις, πολύ καλή αποκατάσταση και στη συνέχεια επέκταση σε νέες εκτάσεις.

3. Το ζήτημα της ανακύκλωσης των μετάλλων με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, από κάθε άποψη.

4. Το ζήτημα με τη Natura 2000 είναι μεγάλη αμαρτία. Προ ετών και χωρίς πολύ – πολύ ψάξιμο κάποιοι τράβηξαν τυχαίες γραμμές σε χάρτες και όρισαν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της χώρας ως περιοχές Natura 2000. Επειδή γνωρίζω πολλές περιοχές που έχουν υπαχθεί στο δίκτυο Natura, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν αντέχουν σε κριτική. Πάλι καλά που δεν εξαίρεσαν όλες αυτές τις περιοχές από διάφορες χρήσεις γης, όπως π.χ. τα μεταλλεία.

5. Εκεί που συμφωνώ απόλυτα με την κυρία είναι η κριτική της στο κράτος γενικότερα. Επίσης, κατά 90% συμφωνώ και με αυτά που γράφει για τις αποκαταστάσεις στην Ελλάδα.

Αγαπητή μου κυρία, δε θεωρώ ότι είναι κακό να υπάρχουν blogs σαν το δικό σας, αφού είναι πολύ σημαντικό να διεκδικούν οι πολίτες από το κράτος τα δικαιώματά τους για μια καλύτερη ζωή. Όμως πιστεύω ότι η παρουσίαση των γεγονότων θα πρέπει να είναι πολύπλευρη και η παράθεση επιχειρημάτων όσο γίνεται πιο αντικειμενική.

Χάρης Σιαφάκας είπε...

Κυρία Καδόγλου,

Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι το μεταλλείο είναι σαν μια στοά του μετρό. Τώρα, για το εάν το "μόνο που μένει να στηρίζει την επιφάνεια είναι το αμφίβολης ποιότητας υλικό της λιθογόμωσης" προφανώς κάνετε λάθος και καλό είναι να μην επιχειρείτε να μπαίνετε βαθιά σε σύνθετα τεχνικά ζητήματα που δεν έχετε σπουδάσει. Το ίδιο ισχύει και για τη γενικόλογη τοποθέτηση για τα σεισμικά ρήγματα. Ας μη δημιουργούμε εντυπώσεις και μην ξεχνάτε σε ποιον απευθύνεστε (από σεισμούς και εκρηκτικά γνωρίζω πολλά).

Αναφερόμενη σε 317.000 στρεμματα, κάποιος μη σχετικός θα νομίσει ότι όλη αυτή η έκταση έχει θιγεί ή πρόκειται να θιγεί από τα μεταλλεία. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική, αφού ούτε το 10% απ' αυτό το νούμερο δεν πρόκειται να θιγεί σε ορίζοντα 1-2 αιώνων. Πράγματι η κατοχύρωση μεταλλευτικών δικαιωμάτων σε μια έκταση παρεμποδίζει άλλες χρήσεις γης, όμως αυτό δε συνεπάγεται ότι θα θιγεί το σύνολο της έκτασης. Πάντως, θα μπορούσα να συμφωνήσω να υποχρεωθούν οι μεταλλευτικές εταιρίες να αποχαρακτηρίσουν μεγάλα τμήματα των παραχωρήσεων, όπου είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει μεταλλευτικό ενδιαφέρον.

Αγαπητή κυρία, σε πολλά συμφωνώ μαζί σας και καταλαβαίνω αυτά που αναφέρετε για το ύφος των αντιπαραθέσεων σε κάποια blogs. Θέλω κι εσείς να ξαναδιαβάσετε το εισαγωγικό κείμενο της τελευταίας ανάρτησης του antigold και να συμφωνήσετε μαζί μου ότι κινδυνολογεί, ιδιαίτερα με αυτά τα αποσιωπητικά στο τέλος της παραγράφου. Αυτό θεωρώ ότι οφείλεται σε εμπάθεια (ή στρατευμένη τοποθέτηση), εσείς πού το αποδίδετε;

Μαρία είπε...

Να υποχρεωθούν οι μεταλλευτικές εταιρείες να αποχαρακτηρίσουν μεγάλα τμήματα των παραχωρήσεων… αυτό δεν γίνεται, δεν υπάρχει διαδικασία για να γίνει, δεν προβλέπεται από το Μεταλλευτικό Κώδικα. Θα απαιτούνταν μια αναθεώρηση του ΜΚ, τέτοια που είναι βέβαιο ότι δεν θα γίνει ποτέ γιατί θα θίξει τα συμφέροντα των εταιρειών.

Να υποχρεωθούν οι εταιρείες να μην επεμβαίνουν ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές… να υποχρεωθούν να κάνουν αποκαταστάσεις… Τη Γκιώνα τη γνωρίζετε, έτσι δεν είναι; Ωραία είναι όλα αυτά, τα γράφουν οι ΜΠΕ, τα γράφουν και οι νόμοι, μόνο που οι εταιρείες γράφουν τους νόμους στα παλιά τους τα παπούτσια. Μήπως να υποχρεωθούν επίσης να μη λαδώνουν τους πολιτικούς; Να μην συνεχίσω, γνωρίζουμε και οι δυο τι γίνεται.

Αγαπητε κ. Σιαφάκα, μιλάτε για μια ιδανική κατάσταση όπου το κράτος ελέγχει, επιβάλλει, απορρίπτει όταν χρειάζεται (αλήθεια, έχει γίνει ποτέ αυτό στην Ελλάδα;), προστατεύει το περιβάλλον και τον πολίτη και δεν κάνει τεμενάδες στους διάφορους Μπομπολο-Κυριακόπουλους. Αυτή είναι ίσως η Σουηδία ή η Φινλανδία, δεν είναι όμως η Ελλάδα. Κι αυτό το γνωρίζουμε και οι δυο.

Αν λοιπόν ζούσαμε σε συνθήκες Σουηδίας, μπορεί να είμασταν λιγότερο καχύποπτοι και να τα βλέπαμε τα πράγματα διαφορετικά. Μπορεί. Πάλι θα είμασταν αντίθετοι σε τερατώδη σχέδια όπως είναι, κατά τη γνώμη μας πάντα, αυτό της Χαλκιδικής. Πάλι θα κάναμε τα πάντα για να σώσουμε τις Σκουριές - γιατί δεν είμαστε Σουηδία και δεν έχουμε ούτε πολλά δάση ούτε πολλά νερά.

Στην αποτροπή αυτού του σχεδίου ναι, είμαστε στρατευμένοι!

Εύχομαι καλό βράδυ και καλούς σκακιστικούς αγώνες!

Μαρία

Χάρης Σιαφάκας είπε...

Είμαι λιγάκι αιθεροβάμων, το παραδέχομαι. Και οπωσδήποτε κατανοώ την καχυποψία σας, αγαπητή κυρία.

Καλό βράδυ και σε σας.