Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

ENTRY FEE

Το παράβολο συμμετοχής στα ατομικά τουρνουά και δη στα περισσότερο εμπορικά όπως τα τουρνουά πόκερ και τα τουρνουά τάβλι (backgammon) είναι υποχρεωτικά και πρέπει να καταβάλονται από όλους τους παίχτες, ακόμη και τους καλύτερους.. Το ποσό συμμετοχής ορίζεται από τους διοργανωτές και είναι για όλα τα βαλάντια. Στο κόστος συμμετοχής προστίθεται και ένα ακόμη ποσό το οποίο είναι για τους διοργανωτές. Το ποσό αυτό κυμμαίνεται από 5 έως 10%. Το 10% είναι κύρια για τα τουρνουά με μικρό ποσό εισόδου ενώ όταν το ποσό συμμετοχής είναι μεγάλο τότε φτάνει και στο 5%. Δηλαδή τα τουρνουά είναι συνήθως της μορφής 50 ευρώ + 5 ευρώ. Τα 50άρικα μοιράζονται στους νικητές ενώ τα 5ευρα είναι για τα έξοδα διοργάνωσης.
Στο σκάκι για κάποιο λόγο η λειτουργία είναι διαφορετική. Στα περισσότερα από τα τουρνουά οι διοργανωτές επιστρέφουν το 60 με 80% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις επιστρέφουν μόλις το 50% του ποσού εισόδου.
Σε ένα σκακιστικό τουρνουά θα έπρεπε ή να μην πληρώνει κανένας τη συμμετοχή του ή θα έπρεπε να πληρώνουν όλοι και ειδικά οι "καλοί" αφού αυτοί θα μοιραστούν τα χρήματα (στο σκάκι ο παράγοντας τύχη δεν είναι της ίδιας σημαντικότητας όπως στο τάβλι και το πόκερ όπου μπορεί να κερδίσει ο οποισδήποτε). Σε αυτή την περίπτωση οι καλοί ή οι επαγγελματίες θα πρέπει να μοιράζονται το ποσό το συνολικό. Ενώ θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επιχειρηθούν και στην Ελλάδα κάποια τουρνουά με υψηλό ποσό εισόδου.
Τέλος νομίζω ότι στα τουρνουά όπου μοιράζονται χαμηλά ποσοστά των παραβόλων, θα είναι ανάγκη να αναγράφεται στην προκύρηξη ότι το συγκεκριμένο τουρνουά γίνεται για την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου που το διοργανώνει.