Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Στο σκακιστικό μπλοκ ξεκίνησε μία πολύ ωραία συζήτηση για τα θέματα προπονητικής στο σκάκι. Όλοι όσοι διατύπωσαν την άποψή τους το έκαναν σωστά και τεκμηριωμένα.
Ξεκινώντας από τον Ηλία Κουρκουνάκη, τις απαντήσεις για όλα τα θέματα του του Στράτου Γρίβα, την τοποθέτηση που ήρθε μία μέρα αργότερα του Βαγγέλη του Βιδάλη Προέδρου της επιτροπής Προπονητών της ΕΣΟ, του Παναγιώτη του Δρεπανιώτη που γνωρίζει τα πράγματα όσο λίγοι. Αλλά και του κυρίου Μπετσάκου, ο οποίος ανακοίνωσε κάτι πολύ σημαντικό που αφορά την λειτουργία ΙΕΚ Προπονητικής αλλά και τις πάντα εύστοχες παρατηρήσεις του Παναγιώτη Φρεντζά. Τέλος ο Κώστας Ωραιόπουλος έκανε μία χρήσιμη παρέμβαση, σε μία ιδέα που είχα ξανακούσει από τον Χρήστο το Μπούσιο.
Ο λόγος που ολοκληρώνω την κουβέντα από αυτό το μπλοκ είναι γιατί πιστεύω ότι απαντήθηκαν σχεδόν τα πάντα και οποιαδήποτε συνέχιση της συζήτησης θα είχε να κάνει με προσωπικές αντιπαραθέσεις και δεν θα υπήρχε κανένα περεταίρω όφελος.
Η άποψή μου συμπερασματικά είναι η εξής:
Οι δρόμοι για να φτάσεις στο τελικό προορισμό είναι πολλοί,  ενδεχομένως να μην υπάρχει σωστός και λάθος όμως στις εποχές που ζούμε οι δρόμοι που ακολουθούμε πρέπει να είναι ξεκάθαροι.
Δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να δίνουν έρεισμα για πονηρό και ύποπτο σχολιασμό.
Και δυστυχώς αυτό το έρεισμα δίνεται. και στην περίπτωση των σεμιναρίων της FIDE αλλά και στην δημιουργία σχολής ΙΕΚ. Και αυτό που λέω δεν αποτελεί μομφή σε κανέναν από τους δύο. Ενδεχομένως και οι δύο όχι μόνο να μην κερδίσουν αλλά να ταλαιπωρηθούν και να πετύχουν ελάχιστα.

Αν όμως για παράδειγμα το ΙΕΚ το έκανε η ΕΣΟ δεν θα με πείραζε να κερδίσει απ'ότιδήποτε αφού τα κέρδη της θα μπορούσε να τα δώσει σε νέα σεμινάρια, ή σε προπονητές υποδομών ή σε τουρνουά κλπ κλπ.
Και αν επίσης το σεμινάριο της FIDE το όριζε επίσης η ΕΣΟ η οποία κοστολογούσε την επιμέλεια της προπόνησης σε ένα Χ ποσό και έψαχνε να βρει τη φτηνότερη λύση σε αίθουσα (ή την παραχώρηση αίθουσας από σωματεία) το παραπάνω κέρδος δεν θα μπορούσε να γυρίσει πίσω στους σκακιστές ?
Εκτιμώ όλες τις προσπάθειες που γίνονται και θα προσπαθήσω αν μου δοθεί η ευκαρία, από άποψη χρόνου, να συμμετάσχω στο σεμινάριο που διοργανώνει, εκτιμώ και την προσπάθεια του κ. Μπετσάκου το μόνο που λέω είναι να μην χωριζόμαστε και να μην δίνουμε αφορμές.
Η αλήθεια είναι μία. Ισχύς εν τη ενώσει...

1 σχόλια:

Vlassis είπε...

Σε ότι γράφω σκοπός μου δεν είναι σε καμμία περίπτωση να θίξω ανθρώπους και μάλιστα ανθρώπους με έργο.
Αφαίρεσα ένα κομμάτι από την κεντρική ανάρτηση το οποίο ήταν με λάθος τρόπο διατυπωμένο. Άλλωστε αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μην επιτίθομαι ποτέ σε πρόσωπα αλλά σε καταστάσεις.