Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΣΚΑΚΙΣΤΗ


ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ

Σε μια εποχή, που περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη αναδιάρθρωσης των πάντων από τη βάση, ξεκινάω έναν ανοικτό διάλογο με τους σκακιστές και τα σωματεία όλης της χώρας, με γνώμωνα την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα του σκακιού.
Η τοποθέτηση των σωματείων αυτή τη φορά θα πρέπει να γίνεται με διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες. Τα μικροσωματειακά συμφέροντα και τα συμφέροντα των σκακιστικών γκουρού θα πρέπει για λίγο να μπουν στην άκρη και να απαντήσουμε ειλικρινά στην ερώτηση «τι σκάκι θέλουμε».
Θεωρώ λοιπόν ότι το σκάκι που θέλουμε είναι το σκάκι που εμείς οι λιγάκι παλαιότεροι μάθαμε. Θα προσπαθήσω να το περιγράψω όσο πιο απλά μπορώ.
Οι συνθήκες αυτή τη στιγμή είναι ιδανικές ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα προς τα έξω ότι τα παιδιά δεν θα είναι καθόλου ικανοποιημένα σε όλη τους τη ζωή αν κάθονται και χαλάνε κάθε ζωντανό κύτταρο του εγκεφάλου τους με τις παιχνιδομηχανές. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθουν στους σκακιστικούς συλλόγους, αφού το να παρακολουθήσουν τους μεγαλύτερους να παίζουν και σιγά σιγά να μπουν και αυτοί στο ρυθμό, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και ακόμη, επειδή οι οικονομικές συνθήκες δεν θα επιτρέπουν στους γονείς να κάνουν τα παιδιά τους τα ακριβά σπορ που έκαναν μέχρι σήμερα.
Συνοπτικά επικεντρώνουμε στα εξής:
1.       Το σκάκι είναι μαθησιακό εργαλείο. Σχολικό σκάκι και εκμάθηση σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Δεν ξέρω να σας πω αν το σκάκι κερδίσει με το να μάθουν όλα τα παιδιά σκάκι, ξέρω όμως ότι αν τα παιδιά μάθουν σκάκι κάτι έχουν κερδίσει…   
2.       Το σκάκι βοηθά στην κοινωνικοποίηση. Σκάκι δεν είναι ο υπολογιστής. Ο υπολογιστής είναι εργαλείο. Επαναδημιουργία των σκακιστικών συλλόγων, κοινωνικοποίηση εκδρομές για σκάκι με την ομάδα. Η ομάδα, το σωματείο είναι ο πυρήνας. Οι ενώσεις οφείλουν να στηρίζουν κάθε σύλλογό τους.
3.       Ξεκάθαρα πρωταθλήματα, ατομικά και διασυλλογικά. Όχι γίγαντες με γυάλινα πόδια. Σεμνά, όμορφα και με επίπεδο που αρμόζει σε σκακιστές. Για μένα που ξεκίνησα το σκάκι σε ένα όροφο στην Γ’Σεπτεμβρίου (ΟΣΕ) στα μέσα της δεκαετίας του 70 και συνέχισα σε ένα όροφο στην Ζωσιμαδών από τα μέσα της δεκαετίας του 80 (Πειραϊκός) είναι αλήθεια ότι πάντα ένιωθα άβολα στα ακριβά ξενοδοχεία και τις ακριβές αίθουσες. Το σκάκι είναι λαϊκό άθλημα, ένα άθλημα για όλους και όχι για λίγους. Φυσικά αν ιδιώτες θέλουν να διοργανώνουν OPEN τουρνουά, μπορούν να τα κάνουν όπου θέλουν αλλά όχι τα τουρνουά  που αφορούν Πανελλήνια Πρωταθλήματα.
Η απάντηση που θα πρέπει να δώσουμε όλοι οι σκακιστές πρέπει να είναι πολιτική. Ο στόχος είναι το σκάκι να αποκτήσει βιωσιμότητα και θεωρώ ότι οι συνθήκες είναι οι πλέον κατάλληλες.
Σε ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα που καταρρέει έρχεται η ώρα στα συντρίμια του να χτίσουμε αυτό που ονειρευόμαστε.
Ο λόγος που ξεκινάω αυτό τον αγώνα είναι ξεκάθαρα από την αγάπη μου για την κοινωνία, τον άνθρωπο και το σκάκι. Δεν διεκδικώ τίποτα σε προσωπικό επίπεδο, αφιερώνω μόνο το πολυτιμότερο αγαθό της σύγχρονης κοινώνιας τον χρόνο μου για να ενώσω ανθρώπους που έχουν λίγο πολύ τις ίδιες ανησυχίες.
Το πώς θα το καταφέρουμε μόνο η πράξη μπορεί να το δείξει. Εμείς απλά έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την επόμενη μέρα.
Θα τελειώσω με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου
… Κι αύριο λέω θα γίνουμε ακόμα πιο απλοί
Θα βρούμε αυτά τα λόγια που παίρνουνε το ίδιο βάρος
σ' όλες τις καρδιές, σ' όλα τα χείλη
Έτσι, να λέμε πια τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη

Στόχος μου αυτή η συζήτηση να φτάσει σε κάθε σκακιστικό σύλλογο και κάθε σκακιστή.  Όλοι όσοι θεωρείτε ότι  αυτό σας εκφράζει και θέλετε να ενώσουμε τις φωνές μας, σας ζητάω να συμμετέχετε και να διαδίδετε με κάθε τρόπο τα συμεράσματά μας.
Σημείο συνάντησης στο ίντερνετ είναι το blog που έχω εδώ και 1-2 μήνες το
e-mail επικοινωνίας: yiorvla@gmail.com

Σε πρώτη φάση οι συζητήσεις θα συνεχίσουν εντός των επομένων ημερών με τα σωματεία της Ένωσης και ελπίζουμε τα πρώτα σημάδια να είναι ευνοϊκά ώστε να συνεχίσουμε σε όλη την Ελλάδα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς σε όλους όσοι ασχολούνται με το σκάκι.

Βλάσσης Γιώργος
Πρόεδρος Σ.Ο. ΣΑΧ Θεσσαλονίκης
Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής
Ομοσπονδιακός Μαιτρ
 ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Η περιληπτική ανάλυση – πρόταση που ακολουθεί αποτελείται από 3 βασικά στοιχεία τα οποία πρέπει να υπάρχουν ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο. Θα ξεκινήσω με την διαιτησία θα συνεχίσω με την προπονητική (την οποία θεωρώ και πιο θιγμένη) και θα καταλήξω στις τοπικές ενώσεις και τις αρμοδιότητές τους. Οι τοπικές ενώσεις αποτελούν την ψυχή του σκακιού και η οργάνωσή τους είναι μονόδρομος για την βελτίωση του σκακιού σε όλη τη χώρα. Στο τέλος παραθέτω και μία πρόταση για την διοργάνωση των διασυλλογικών πρωταθλημάτων σε ολόκληρη την χώρα
Οι παρακάτω θέσεις αποτελούν την βάση ενός εποικοδομητικού διαλόγου και τίποτα παραπάνω.
Χρειαζόμαστε την συμμετοχή όλων ώστε να διαμορφώσουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση. Γι αυτό όποιος θέλει μπορεί να στέλνει κείμενα εμπλουτισμού των παρακάτω άρθρων, να θέτει ζητήματα για συζήτηση και φυσικά να προτείνει νέες ιδέες
 1.                 ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Η διαιτησία αποτελείται σήμερα από την ΚΕΔ (Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας) και από τις (ΤΕΔ) Τοπικές Επιτροπές Διαιτησίας.
Η ΤΕΔ σχηματίζεται με ψηφοφορία των ενεργών διαιτητών και είναι τριμελής. Έως ότου είμαστε σίγουροι ότι η λίστα αυτή περιλαμβάνει μόνο πραγματικά ενεργούς διαιτητές ενδέχεται η επιτροπή να ορίζεται με ψηφοφορία της Ένωσης
Κάθε (ΤΕΔ) έχει τη δική της λίστα ενεργών διαιτητών.
Η ΤΕΔ ορίζει τους διαιτητές σε κάθε συνάντηση που γίνεται υπό την αιγίδα της ένωσης στην οποία ανήκει.
Στόχος της ΤΕΔ είναι να δημιουργήσουν ένα πυρήνα διαιτητών ενεργών οι οποίοι δεν πρέπει να είναι σκακιστές.  (Ο λόγος που δεν πρέπει να είναι σκακιστές είναι για μένα ξεκάθαρος. Να φέρουμε στο σκάκι νέους ανθρώπους ρίχνοντας τους τοίχους της απομόνωσης και να εκμεταλευτούμε τους γονείς οι οποίοι έτσι και αλλοιώς «τρέχουν» συνοδεύοντας τα παιδιά τους)
Υποχρέωση της ΤΕΔ είναι να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όσους επιθυμούν να διαιτητεύσουν. Σε περίπτωση που η ΤΕΔ μεροληπτεί στις αποφάσεις της, το ΔΣ της ένωσης μπορεί να ψηφίσει οποιαδήποτε στιγμή κρίνει και πάντα μέσα από συνελεύσεις, την διάλυση και την επανεκλογή νέας επιτροπής.
Η ένωση είναι υποχρεωμένη μία φορά το χρόνο να διοργανώνει ένα σεμινάριο διαιτησίας προς τα μέλη της, του οποίου την επιμέλεια έχει η ΚΕΔ και το οποίο είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Κάθε ένωση ανάλογα με τον αριθμό των αγώνων που γίνονται υπό την εποπτεία της έχει και την αντίστοιχη λίστα των ενεργών διαιτητών για κάθε χρονιά.
           
 2.        ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Η προπονήσεις αποτελούνται από την Επιτροπή Προπονητών της ΕΣΟ (ΕΠΕ) και από τις επίσης τοπικές επιτροπές προπονητών (ΤΕΠ)
Κάθε Ένωση οφείλει να έχει αναρτημένη λίστα ενεργών προπονητών όπως αυτά ορίζονται από την FIDE  την ΕΣΟ ή την Γ.Γ. Αθλητισμού.
Στην λίστα αυτή περιλαμβάνονται όλοι όσοι μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του προπονητή σε κάθε ένωση καθώς και τον τίτλο και την δυναμικότητα του προπονητή.
Μέσα από αυτό οι σύλλογοι, τα σχολεία οι βιβλιοθήκες, οι ιδιώτες κλπ, μπορούν να βρούν τον κατάλληλο προπονητή.
Η ΤΕΠ διοργανώνει σεμινάρια προπονητικής των οποίων την επιμέλεια έχει η ΕΠΕ
Επίσης οι Ενώσεις μοιράζουν όσο πιο δίκαια γίνεται και πάντα καθαρά και με διαφάνεια όλες τις θέσεις «εργασίας» που υπάρχουν στην εμβέλεια της Ένωσης.


 3       ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

Οι τοπικές ενώσεις αποτελούν τον επιχειρησιακό τομέα ανάπτυξης του σκακιού.
Ο αριθμός των ενώσεων εξαρτάται από τον αριθμό των σωματείων (ενεργών) Τα σωματεία  που ανήκουν σε κάθε ένωση δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 30.
(αυτό σημαίνει πρακτικά ότι στην Αττική θα πρέπει να υπάρχουν 3 ενώσεις και όχι 1 (ΕΣΣΝΑ)
Στη Θεσσαλονίκη 2 ενώ στις υπόλοιπες ως έχει….)
Το Δ.Σ. της κάθε ένωσης αποτελείτε από έναν εκλεγμένο παράγοντα ανά σωματείο. Έτσι στα Διοικητικά Συμβούλια μπορούν να συμμετέχουν και έχουν διακαίωμα ψήφου έως 30 άτομα. Τα άτομα αυτά συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις διαδικασίες και όλες τις ψηφοφορίες.
Ενιαίο καταστατικό λειτουργίας όλων των ενώσεων
Η κάθε ένωση είναι υπεύθηνη για τη διοργάνωση προκριματικών ατομικών και διασυλλογικών πρωταθλημάτων.
Οι ενώσεις οφείλουν ως δευτεροβάθμιο όργανο να έχουν υπό την εποπτεία τους το σχολικό σκάκι, τις προπονήσεις σε όλα τα σχολεία και τις βιβλιοθήκες και αυτό να αποτελεί στόχο της εκάστοτε διοίκησης.
Οι ενώσεις σε συνεργασία με τα σκακιστικά σωματεία θα πρέπει να έχουν έντονο αγωνιστικό προγραμματισμό, ώστε να γίνονται συνεχώς τουρνουά. Για να σας πω τι εννοώ θεωρώ απογοητευτικό το γεγονός ότι από το Πάσχα που έγιναν 3 συνεχόμενα και αλληλοκαλυπτόμενα τουρνουά στη Θεσσαλονίκη το επόμενο θα γίνει το Σεπτέμβριο
               

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  Α’  ΕΘΝΙΚΗΣ Κατηγορίας  1 Όμιλος 10 Ομάδων σε 6 σκακιέρες
Πουλ Τουρνουά κάθε Κυραική σε ημερομηνίες που ορίζει η ΕΣΟ με εντός και εκτός έδρας αναμετρήσεις.
Σε αυτό το πρωτάθλημα πρέπει να συμμετέχουν οι κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες της Ελλάδας.
Οι 2 πρώτοι της τελικής κατάταξης αγωνίζονται σε ένα διπλό τελικό.
Από την Α’ Εθνική Υποβιβάζονται 4 σωματεία.

Πρωτάθλημα Β’ Εθνικής Κατηγορίας σε 2 ομίλους Βόρειος και Νότιος 10 ομάδων σε 6 σκακιέρες.
Πουλ Τουρνουά κάθε Κυριακή σε ημερομηνίες που ορίζει η ΕΣΟ με εντός και εκτός έδρας αναμετρήσεις.
Από την Β’ Εθνική προβιβάζεται η 1η ομάδα απ’ευθείας ενώ έχουμε μπαράζ με την δεύτερη και τρίτη  και των 2 ομίλων για τις υπόλοιπες 2 θέσεις παίρνοντας στο μπαράζ και το αποτέλεσμα του μεταξύ τους αγώνα (άρα 2 αγώνες μπαράζ)
Από κάθε όμιλο της Β’ Εθνικής υποβιβάζονται 4 ομάδες.

Πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής Κατηγορίας σε 4 ομίλους με 10 ομάδες σε 6 σκακιέρες
Πουλ Τουρνουά κάθε Κυριακή σε ημερομηνίες που ορίζει η ΕΣΟ με εντός και εκτός έδρας αναμετρήσεις.
Από την Γ’ Εθνική προβιβάζεται η 1η ομάδα απ’ευθείας ενώ έχουμε μπαράζ με την δεύτερη και τρίτη   των 2 ομίλων για τις υπόλοιπες 2 θέσεις οι οποίοι προκύπτουν με κλήρωση, παίρνοντας στο μπαράζ και το αποτέλεσμα του μεταξύ τους αγώνα (άρα 2 αγώνες μπαράζ)
Από κάθε όμιλο της Γ’ Εθνικής υποβιβάζονται 4 ομάδες.

Τοπικά πρωταθλήματα

Οι ομάδες κάθε ένωσης που δεν ανήκουν σε κάποιο από τα πρωταθλήματα των τριών κατηγοριών (Α Β και Γ κατηγορίας) συμμετέχουν σε ένα ενιαίο τουρνουά το οποίο μπορεί να είναι πουλ ή ελβετικό ανάλογα των αριθμό συμμετοχών.
Αν για παράδειγμα μία Ένωση της Αθήνας έχει 20 σωματεία τέτοια τότε γίνεται ελβετικό, αν η Θεσσαλονίκη έχει 10 γίνεται πουλ και αν η Ήπειρος έχει 6 γίνεται πουλ διπλών συναντήσεων.

ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Πρωτάθλημα Ελλάδος Ανδρών.
Παραμένει ως έχει

Πρωτάθλημα Ελλάδος Γυναικών
Παραμένει ως έχει

Νεανικά Πρωταθλήματα.
U8-U20
Κάθε Ένωση διοργανώνει τα προκριματικά νεανικά.
Η Ένωση από τα παράβολα συμμετοχής στα προκριματικά νεανικά οφείλει να πληρώσει τα έξοδα συμμετοχής των νικητών της.
Έτσι ώστε τα παιδιά που θα συμμετέχουν στα τελικά να μην έχουν καμμία επιβάρυνση. Αυτή άλλωστε θα είναι και η επιβράβευσή τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση σε κάθε κατηγορία να υπάρχουν περισσότερα από 12 άτομα.
Οι προκρίσεις θα καθορίζονται ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχών ανά κατηγορία και ανάλογα τον συνολικό αριθμό συμμετοχών.

Νεανικά Ομαδικά Πρωταθλήματα

Κάθε ένωση πρέπει να διοργανώνει ένα πρωτάθλημα αναπτυξιακό με τη συμμετοχή του συνόλου των Σωματείων της.
Η κάθε ομάδα αποτελείται από 6 σκακιστές  στις εξής κατηγορίες
1η σκακιέρα                               U16
2η σκακιέρα                               U14
3η σκακιέρα                               U12
4η σκακιέρα                               U10
5η σκακιέρα                               U16 νεάνιδα
6η σκακιέρα                               U12 νεάνιδα

Το Τουρνουά θα γίνεται πουλ ή ελβετικό 9 γύρων ανάλογα με τις συμμετοχές  της κάθε ένωσης.
Οι 16 ομάδες που θα προκρίνονται από όλες τις ενώσεις θα συναντιόνται μεταξύ τους σε αγώνες νοκ άουτ μέχρι τον τελικό σε έδρα που θα προκύπτει από κλήρωση.
(το 16 προφανώς το έβαλα αυθαίρετα γιατί με βόλευε στην κλήρωση νοκ άουτ του Κυπέλλου).


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το οποίο είναι πραγματικά ασχετο με το κείμενο, ακατανόητο , έως και παρανοϊκό είναι η πρόταση να διασπαστεί η ΕΣΣΝΑ στα τρία επειδή έχει πολλά σωματεία, με μοναδικό στόχο την ..άμεση δημοκρατία;;

Vlassis είπε...

Θα μου επιτρέψεις ανώνυμε να σου πω ότι ο στόχος είναι ο διάλογος και ουδέποτε διεκδίκησα κανένα αλάθητο. Αν θεωρείς και θεωρούν και τα υπόλοιπα σωματεία ότι η ΕΣΣΝΑ λειτουργεί μια χαρά σαφώς και δεν υπάρχει λόγος να αλλαχτεί...
Η άμμεση δημοκρατία όμως είναι ένας στόχος από μόνος του...

Παλιός ΥΜ είπε...

Κε Βλάσση, πολύ βερμπαλιστικές οι προτάσεις σας και χωρίς πολλή ουσία. Ο καθένας έχει την πρότασή του για τα Διασυλ/κά, αλλά το θέμα είναι δύσκολο κι'έτσι αποσπασματικά δεν οδηγούμαστε πουθενά.
Συμφωνώ με τον ανώνυμο, η πρόταση για διάσπαση της ΕΣΣΝΑ στα τρία, ξαφνικά και αυθαίρετα, μόνο κακό θα κάνει και θα εντείνει τα αδιέξοδα...

Vlassis είπε...

Αγαπητέ φίλε, θα το θέσω λιγάκι διαφορετικά το θέμα. Βερμπαλιστικές θα χαρακτήριζα τις προτάσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα για το σκάκι.
Βερμπαλισμός είναι το πρωτάθλημα Α' Εθνικής των 34 ομάδων, βερμπαλισμός είναι ότι όσα παιδιά προκρίνονται στα τελικά πληρώνουν όλα τους τα έξοδα συμμετοχής όπως ακριβώς και αυτοί που συμμετέχουν και δεν έχουν προκριθεί, βερμπαλισμός είναι η επιστολή των 9, βερμπαλισμός είναι η απάντηση της ΕΣΟ... όλα αυτά είναι λόγια και πράξεις χωρίς κανένα νόημα. Άλλωστε αν είχαν νόημα, θα συμμετείχαν όλοι στα πρωταθλήματα και δεν θα υπήρχε πρόβλημα.
Η διαίρεση της ΕΣΣΝΑ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ακριβώς σας ενοχλεί?
Σας ενοχλεί να συμμετέχουν όλα τα σωματεία στις διαδικασίες της Ένωσης? Πρέπει να συμμετέχουν μόνο οι παράγοντες των μεγάλων σωματείων?
Δεν μπορεί ένα μικρό σωματείο με διάθεση για συμμετοχή να πέρνει μέρος στις συζητήσεις και να ψηφίζει?
Σας ενοχλεί να έχουν κοινό καταστατικό οι ενώσεις? και αν ναι για ποιο λόγο? έχετε μελετήσει τα καταστατικά των ενώσεων?
Θα σας πω και κάτι ακόμη για να το καταλάβετε καλύτερα.
Μία ένωση θεωρώ ότι πρέπει να έχει υπό την εποπτεία της τα σχολεία, τις βιβλιοθήκες και επαφές με όλους τους δήμους τηε περιοχής που αντιπροσωπεύει.
Γνωρίζεται πόσα σχολεία υπάρχουν υπό την εμβέλεια της ΕΣΣΝΑ? πόσοι Δήμοι? Πόσες βιβλιοθήκες? Πόσοι σύλλογοι? Πόσες φορές ήρθε αντιπροσωπεία της ΕΣΣΝΑ (δεν ξέρω βέβαια αν ανήκετε εσείς προσωπικά σε σύλλογο της ΕΣΣΝΑ) να συζητήσει μαζί σας για τα προβλήματα του σωματείου σας?
Βέβαια θα μου απαντήσετε ότι αυτά δεν γίνονται πουθενά και δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ.
Μπορεί και να έχετε δίκιο.
Εγώ γι΄αυτά παλεύω