Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010

Η θυσία...

Καταπληκτική κίνηση... Σαν σκακιστής, θα βάλω δύο θαυμαστικά...
Η ιδέα να θυσιάσουν κάποιους ανθρώπους (3 στην συγκεκριμένη περίπτωση) ήταν καταπληκτική...
Τη στιγμή που διεξάγεται η μεγαλύτερη πορεία διαμαρτυρίας των τελευταίων 30 χρόνων, την ώρα που ο κόσμος θέλει να εισβάλει στη βουλή και να απαιτήσει τη διάλυσή της, την ώρα που η λαϊκή απαίτηση να πληρώσουν αυτοί που τα πήραν αντηχεί δυνατά όσο ποτέ, έρχεται η θυσία...
Αφήνουν μία τράπεζα ανοιχτή από εκεί που περνάει η πορεία, χωρίς πυρασφάλεια, χωρίς διέξοδο χωρίς άθραυστα τζάμια, ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ, έρμαιο στην τύχη του όχλου. Και θυσιάζουν 3 ανθρώπους ώστε να ισσοροπήσουν την χαμένη παρτίδα...
Σαν άνθρωπος όμως είμαι αναγκασμένος να βάλω δύο ερωτηματικά...
Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι πιόνι (τουλάχιστον για κάποιους από εμάς)
Τι θα βγούνε και θα πούνε στις οικογένειες των θυμάτων? ότι σας θυσιάσαμε για να γλυτώσουμε τα χειρότερα? Για να κρατήσουμε την ισοπαλία?
Ας απαντήσουν στα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουν (και όχι σε αυτά που κατασκευάζουν), όπως τα έθεσε υπάλληλος της MARFIN (πηγή: indymedia)...
1) Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει δώσει έγγραφη άδεια για το συγκεκριμένο κτίριο, η συμφωνία ήταν κάτω από το τραπέζι, όπως άλλωστε γίνεται πρακτικά με όλες τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες στην Ελλάδα.
2) Το συγκεκριμένο κτίριο δε διαθέτει πυρασφάλεια και πυροπροστασία, ούτε μελέτη ούτε εγκατάσταση, δηλαδή ψεκαστήρες οροφής, εξόδους διαφυγής, πυροσβεστικές φωλιές. Μόνο φορητούς πυροσβεστήρες, οι οποίοι φυσικά δε μπορούν να αντιμετωπίσουν μια εκτεταμένη πυρκαγιά σε ένα κτίριο φτιαγμένο με προ πολλού ξεπερασμένες προδιαγραφές ασφαλείας.
3) Κανένα κατάστημα της τράπεζας δε διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ούτε καν στη χρήση των λιγοστών πυροσβεστήρων. Η διοίκηση προφασίζεται πάντα το κόστος και δεν κάνει ούτε στοιχειώδεις κινήσεις για να προφυλάξει το προσωπικό.
4) Ποτέ δεν έχει γίνει άσκηση εκκένωσης οποιουδήποτε κτιρίου από τους εργαζόμενους της τράπεζας ούτε έχει γίνει σεμινάριο από πυροσβέστες, ώστε να δοθούν οδηγίες για τέτοιες καταστάσεις. Οι μόνες ασκήσεις που έχουν γίνει στη Mafrin Bank είναι για σενάρια τρομοκρατικών ενεργειών και διαφυγή των μεγάλων κεφαλιών της τράπεζας από τα γραφεία τους.
5) Το συγκεκριμένο κτίριο δεν είχε ειδική πρόβλεψη για φωτιά, παρόλο που λόγω η κατασκευή του είναι πολύ ευαίσθητη κάτω από τέτοιες συνθήκες και παρόλο που ήταν γεμάτο με υλικά από πάνω μέχρι κάτω. Υλικά που παίρνουν φωτιά πολύ εύκολα, όπως χαρτί, πλαστικά, καλώδια, έπιπλα. Το κτίριο αυτό αντικειμενικά είναι ακατάλληλο για χρήση σαν τράπεζα λόγω της κατασκευής του.
6) Καμία ομάδα προσωπικού ασφαλείας δεν έχει γνώση πρώτων βοηθειών και πυρόσβεσης, παρόλο που πρακτικά του ανατίθεται με προφορική εντολή κάθε φορά να προστατέψει το κατάστημα. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι καλούνται να γίνουν πυροσβέστες και σεκιούριτι ανάλογα με τις επιθυμίες του κάθε κ.Βγενόπουλου.
7) Τα στελέχη της τράπεζας απαγόρεψαν κάθετα και κατηγορηματικά στους εργαζόμενους να φύγουν, παρόλο που οι ίδιοι το ζητούσαν επίμονα από νωρίς το πρωί, ενώ επέβαλλαν στους εργαζόμενους να κλειδώσουν τις πόρτες και επιβεβαίωναν συνέχεια τηλεφωνικά το κλείδωμα του κτιρίου. Όποιος φύγει να μην έρθει αύριο για δουλειά, ήταν η μόνιμη απειλή. Τους έκλεισαν ακόμα και την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μην επικοινωνούν με τον έξω κόσμο.
8) Εδώ και μέρες επικρατεί πλήρης τρομοκρατία στην τράπεζα σχετικά με τις κινητοποιήσεις, με την προφορική προσφορά "ή δουλεύεις ή απολύεσαι".
9) Οι δύο αστυνομικοί της ασφάλειας που δουλεύουν στο συγκεκριμένο κατάστημα για τις ληστείες δεν εμφανίστηκαν σήμερα, παρόλο που τα στελέχη είχαν υποσχεθεί προφορικά ότι θα τους φέρουν εκεί.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σας σκεπάζει...

Απο χτες κλαίμε και για σας...

4 σχόλια:

ivan είπε...

Γιώργο σκέφτομαι μήπως η προβοκάτσια ήταν προσχεδιασμένη. Και έπεσαν θύματα τα άτυχα παιδιά.
Με την άδειά σου θα το αναδημοσιεύσω στον ακτιβιστή

Vlassis είπε...

Φυσικά και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η προβοκάτσια να ήταν προσχεδιασμένη, αλλά νομίζω ότι δεν χρειαζόταν να κάνουν κάτι παραπάνω από αυτό που έκαναν,να την αφήσουν δηλαδή ανοικτή και εκτεθειμένη στις διαθέσεις κάποιων οι οποίοι είναι γνωστό ότι όποτε τους δίνεται "χτυπάνε" συγκεκριμένους στόχους (τράπεζες, πολυκαταστήματα πολυεθνικές κλπ...)
Χρήστο αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο όμως, είναι ότι την Τετάρτη στην πορεία, εδώ στην Θεσσαλονίκη ενώ στην Τσιμισκή και στους γύρω δρόμους υπήρχαν (όπως λένε) 30.000 οι καφετέριες στην παραλία ήταν γεμάτες...

Ανώνυμος είπε...

Ο κόσμος στην τράπεζα ήταν πάνω στους ορόφους κρυμμενοι μέχρι να περάσει η πορεια. Η μόνη πόρτα κλειδωμένη και χωρίς πυροσβεστήρες.

Βλάσση, για τη "θυσία" δες κατι που γράφτηκε στο www.antonisgianakos.blogspot.com

Vlassis είπε...

Όμορφο...
Και είναι αλήθεια ότι έχω μία μεγάλη αδυναμία στην ποίηση.
Αυτό μάλλον συμβαίνει επειδή δεν γράφω καλά και πάντα "ζήλευα" αυτούς που το κατάφερναν.
Ο μαναδικός λόγος που γράφω είναι μία μεγάλη ανάγκη που νιώθω για έκφραση.