Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010

Ζουν ανάμεσά μας...

Η ιστορία που διαδραματίστηκε στο τουρνουά της Ε.Σ.Θ. που τελείωσε χθες είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και μας βάζει όλους σε μεγάλο προβληματισμό.
Για όσους δεν γνωρίζουν, σύντομα θα αναφέρω, ότι σκακιστής όχι παλιός ούτε γνώστης, δυναμικότητας γύρω στο 1700 έκανε το απόλυτο 7 στα 7 στο εν λόγω τουρνουά.
Το γεγονός δεν θα προκαλούσε μεγάλη εντύπωση αν δεν ανακαλύπταμε ότι οι κινήσεις του συγκεκριμένου σκακιστή συμφωνούσαν σε ποσοστό πάνω από 85% με απαντήσεις πολύ ισχυρών σκακιστικών μηχανών. Αν και όλοι προσπαθούσαν να βρουν με ποιο τρόπο γίνοταν αυτό κανένας δεν κατάφερε να βρει κάποια ύποπτη κίνηση ή κάποια άλλη παρατυπία.
Δεν είμαι σίγουρος αν ο νικητής του τουρνουά ήταν σκακιστής ή πρόγραμμα, άλλωστε αυτό πολύ μικρή σημασία έχει, αυτό που με νοιάζει είναι το σκάκι δοκιμάζεται σε όλα τα μέτωπα και ότι πλέον θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι αυτός ο μικρός αλλά άκρως ενδιαφέρων σκακιστικός χώρος χρειάζεται οργάνωση σε όλα τα επίπεδα.

Η άποψή μου για την συγκεκριμένη περίπτωση είναι ή ίδια με του Καπαπλάνκα...
Όταν κάποτε σε ένα καφέ στο Παρίσι κάποιος που δεν ήξερε ότι ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής, του πρότεινε την ώρα που έπινε τον καφέ του και διάβαζε εφημερίδα να παίξουν μία παρτίδα, ο Καπαπλάνκα δέχτηκε και άρχιζε να στείνει τα κομμάτια. Όταν τελείωσε απομάκρυνε τον Πύργο από το α1 (για να παίξει με Πϋργο λιγότερο). Έκπληκτος ο αντίπαλος του είπε," μη το κάνετε αυτό είμαι καλός...." και ο Καπαπλάνκα απάντησε... " Τους καλούς τους ξέρω..."

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΚΑΚΙ ΣΤΟ ΚΑΡΑΙ..ΣΚΑΚΙ !
Βλέπε:
http://greekchesspolitics.wordpress.com/

Ανώνυμος είπε...

Ωραία ιστορία :)

Με την ευκαιρία...
http://img219.imageshack.us/img219/2275/capaab.jpg