Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2010

Με αφορμή την επιστολή 10 σωματείων της Βορείου Ελλάδας που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες, έχω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Είναι αλήθεια ότι το πρωτάθλημα Α' Εθνικής έχει φτάσει σε μία κρίσιμη καμπή. 20 ομάδες συμμετείχαν το 2008 31 ομάδες το 2009 και αν σύμφωνα με την πρόταση των σωματείων οριστεί ματαίωση του φετινού πρωταθλήματος με τις ομάδες που θα πρωαχθούν από τις ενώσεις οι ομάδες ενδέχεται να φτάσουν τις 40 το 2011.
Δεν μου φαίνεται και πολύ λογικό αυτό το σενάριο είναι η αλήθεια. Αυτό δεν είναι πρωτάθλημα, αυτό είναι μία ευκαιρία για να βρεθούμε όλοι οι παλιοί γνωστοί μαζί.
από τις 31 ομάδες που συμμετείχαν πέρσι 9 είναι από το λεκανοπέδιο της Αττικής και 7 ομάδες από τη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν τις περισσότερες από τις μισές ομάδες του πρωταθλήματος. Λογικό είναι λοιπόν αφού το πρωτάθλημα γίνεται έτσι και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, οι αγώνες να γίνουν στην Αθήνα αφού αυτό θα έριχνε το κόστος τουλάχιστον των διανυκτερεύσεων στο 1/3.
Η απόφαση να γίνει στην Αθήνα είναι σωστή και κάποιους τους βρίσκει σύμφωνους, πχ ομάδες των Αθηνών, κάποιες άλλες το προτιμούν λόγω ευκολότερης πρόσβασης (πχ Κρήτη νησιά κλπ) και το γεγονός ότι η δήλωση καταλήγει με το ότι είναι αλληλέγγυοι με όλα τα σωματεία όπου αυτά βρίσκονται δεν με πείθει καθόλου.
Αγαπητοί κύριοι παράγοντες, γονείς σκακιστών, άσχετοι με το σκάκι με τα μικρά ή λίγο μεγαλύτερα συμφέροντά σας ήρθε ο καιρός να καταλάβετε ότι το σκάκι ανήκει στους σκακιστές και μόνο σε αυτούς. Ο σκακιστής πληρώνει από την τσέπη του για να παίξει σκάκι από ανέκαθεν, και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να αγωνιστεί.
Αν λοιπόν όλοι εσείς έχετε ως αυτοσκοπό το πρωτάθλημα της Α΄Εθνικής σας λέω λοιπόν ότι οι σκακιστές των σωματείων αυτών παίζουν όσες παρτίδες θέλουν όλο τον χρόνο και δεν το έχουν ανάγκη.
Αν λοιπόν επιθυμείτε και κόπτεστε για την ανάπτυξη του σκακιού και αν όντως σας ενδιαφέρουν τα σωματεία σε όλη την Ελλάδα πρέπει να μιλήσετε με την γλώσσα επικοινωνίας που όλα αυτά τα σωματεία αντιλαμβάνονται. ΤΗΝ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ.
Αν διαφωνείτε μην πάρετε μέρος...
Αν τα χρήματα της επιχορήγησης είναι λίγα και δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε ακυρώστε την συμμετοχή σας...

Αλλά αν θέλετε υπογραφές και άλλων σωματείων προσπαθείστε να βρείτε σημεία επαφής και επικεντρωθείτε σε αυτά, ώστε να μην διαχωρίζουμε για ακόμη μία φορά τον τόπο σε σωματεία της Βόρειας και Νότιας Ελλάδας.

Η λύση είναι μία. Συζήτηση με τους σκακιστές και όλους τους εμπλεκόμενους για το πως πρέπει να είναι τα πρωταθλήματα. Διαχωρισμός τους πρωταθλήματος σε 3 (αντρικών, νεανικών και γυναικείων) σε πολύ λιγότερες σκακιέρες. Πρωτάθλημα πουλ στην Α και ενδεχομένως και μία ενιαία Β' Εθνική Κατηγορία.

Προσπαθείστε να βρείτε τι θα βελτιώσει τους σκακιστές και τα σωματεία.

Και αντιληφθείτε ότι ακόμη και να υπήρχαν τα χρήματα και να γινόταν το πρωτάθλημα κανονικά, το σκάκι δεν θα κέρδιζε τίποτα. Ούτε οι καλύτερες ομάδες συμμετέχουν, ούτε το ελβετικό είναι σύστημα αγώνων αξιόπιστο, ούτε με το να αγοράσεις έναν 12χρονο κάνεις υποδομή και βοηθάς το σκάκι, ούτε ο GM που θα έρθει θα σε ανεβάσει επίπεδο ούτε τίποτα. Το πανυγηράκι της Α΄Εθνικής δεν συγκινεί κανέναν.

Αν σας ενδιαφέρει να συνυπογράψουν λοιπόν και άλλα σωματεία, ανοίξτε το διάλογο στη σωστή βάση και αποσύρετε τις ομάδες σας από τα πρωταθλήματα.

Και επιτέλους βρείτε και έναν σκακιστή να συνυπογράφει μαζί σας...

1 σχόλια:

trilizas είπε...

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας. Εύχομαι ολόψυχα να καταφέρετε κάτι. Η κατάσταση έχει καταντήσει γελοία.