Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΣΚΑΚΙΣΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ?

Ρίχνοντας μία ματιά, στον πίνακα διαιτητών διαπιστώνουμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι αποτελείται από σκακιστές. Υπάρχει αλήθεια λόγος να συμβαίνει αυτό? Είναι σωστό?

7 σχόλια:

IliasPan είπε...

Και αν δεν είναι σκακιστές ποιοι θα είναι; Και πόσοι;

Vlassis είπε...

Θεωρώ ότι μία καλή ιδέα θα ήταν οι γονείς των παιδιών που τρέχουνε με τα παιδιά τους σε αγώνες και κάθονται και περιμένουν καρτερικά, να λαμβάνουν μέρος σε σεμινάρια διαιτησίας γεγονός που θα τους βελτιώσει και θα τους λύσει και πάρα πολλές απορίες και από αυτούς είναι σίγουρο ότι ένα μεγάλο ποσοστό θα παραμείνει...
Άλλωστε είναι πολλά τα παραδείγματα τέτοιων ανθρώπων.
Απλά χρειάζεται συστηματικά να ενημερώνονται οι γονείς και να παρακινούνται να συμμετέχουν σε τέτοια σεμινάρια.

IliasPan είπε...

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ένα διαιτητής πρέπει οπωσδήποτε να έχει σκακιστικές γνώσεις. Υπάρχουν ζητήματα , έστω και σπανια εμφανιζόμενα, που απαιτούν καλή σκακιστική κρίση από ένα διατητή. Απλοϊκό παράδειγμα, πέφτει η σημαία σου και έχεις Βασιλιά και πιόνι ενώ εγώ Βασιλιά και Iππο, τι γίνεται; Μπορούν να προκύψουν αρκετά πιο περίπλοκα τέτοια παραδείγματα.

Και δεν είναι μονο αυτό. Κληρώσεις; διαιτησίες σε σημαντικές διοργανώσεις; θα τα περιμένεις όλα αυτά από γονείς; (Εδώ τώρα δεν υπάρχουν αρκετοί ικανοί διαιτητές). Γιατί να τα στερήσεις όλα αυτά από κάποιον που του αρέσουν (σαν εμενα) αλλα θέλει να παίζει και σκάκι;

Vlassis είπε...

Αν κοιτάξουμε λιγάκι προσεκτικά, στις λίστες των διαιτητών θα δούμε ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός διαιτητών είναι γονείς διαιτητών. Και γενικά αυτοί που είναι στις επιτροπές διαιτησίας κλπ είναι όλοι τους γονείς και άσχετοι ως σκακιστές. Παρόλ' αυτά το πρόβλημα που υπάρχει στο σκάκι και είναι έντονο είναι ότι ο κύκλος του παραμένει κλειστός και δεν γίνονται συντονισμένες κινήσεις ανοίγματος.
Θα έπρεπε λοιπόν οι σύλλογοι να παρακεινούν τους γονείς να γίνουν διαιτητές να τους προτρέπουν να συμμετάσχουν σε σεμινάρια γιατί όσο περισσότερο συμμετέχεις τόσο περισσότερο γνωρίζεις και αγαπάς το άθλημα...
Επίσης ενδιαφέρον θα είχε το άνοιγμα των διαιτητών με ανακοινώσεις σε πανεπιστήμια, σχολές κλπ με ανακοινώσεις του τύπου "αν ενδιαφέρεσαι να γίνεις διαιτητής στο σκάκι μπορείς να πάρεις μέρος κλπ κλπ..."
Αλλά και με πολλές άλλες ιδέες που κατά καιρούς έχω ακούσει...
Αυτό λοιπόν είναι έργο και δουλειά που πρέπει να γίνει από τα σωματεία...

IliasPan είπε...

"Και γενικά αυτοί που είναι στις επιτροπές διαιτησίας κλπ είναι όλοι τους γονείς και άσχετοι ως σκακιστές"


Αυτό μου φαίνεται απίστευτο!!
Δεν ξέρω για την περιοχή σου αλλα στην EΣΣΝΑ δεν ισχύει με τίποτα αυτό.

Κώστας Γιουβαντσιούδης είπε...

Γιώργο γεια και δικτυακά,

Να συμβάλω κι εγώ στην προσπάθεια σου με μερικές επισημάνσεις.
Τα τελευταία χρόνια (15-20 συναπτά) υπήρξε οργασμός της συμμετοχής των γονέων σε όλα τα επίπεδα. Αυτό έγινε από ανάγκες οργανωτικές καθώς το σκάκι «βγήκε» προς τα έξω στην κοινωνία μέσα από Πολιτιστικά κέντρα, βιβλιοθήκες κλ.π.
Η συμμετοχή των γονέων έφερε τόσο θετικά (περισσότερα χέρια) όσο και αρνητικά (επέμβαση- παρέμβαση προς όφελος του παιδιού τους) αποτελέσματα. Οι σκακιστές ήμασταν λίγοι για να σηκώσουμε το διογκούμενο όγκο μαθητών – αθλητών με αποτέλεσμα να υποστούμε και τις συνέπειες τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές.
Δυστυχώς αυτό που μας ξέφυγε δεν ήταν τόσο το «παραγοντίστικο» όσο το κομμάτι της Διαιτησίας.
Πριν από χρόνια σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που ήμουν επικεφαλής Διαιτητής γνώρισα μία Διεθνή Διαιτήτρια που δεν μπορούσε να διανοηθεί πως γίνεται στην Ελλάδα (μόνο εδώ μου είπε ότι το έχει συναντήσει) να υπάρχουν Διαιτητές και μάλιστα Διεθνής χωρίς να ξέρουν σκάκι!!!
Τους κανόνες της Διαιτησίας όλοι μπορούν να τους μάθουν. Αυτό που δεν θα μάθει ποτέ ένας μη σκακιστής είναι η ψυχολογία του παίκτη και γι’ αυτό δεν θα αντιδράσει σωστά και ιδιαίτερα στην πίεση.
Σχετικά με τον «IliasPan» καλό θα ήταν να ψάξεις καλύτερα τα ονόματα και να ρωτήσεις παλαιότερους για τους Διαιτητές και στην ΕΣΣΝΑ! Επίσης θα πρέπει να ξέρεις ότι στους Διαιτητές υπάρχει για όλη την Ελλάδα η ΚΕΔ!!!

Vlassis είπε...

Κώστα καλησπέρα, επειδή όπως γνωρίζεις πρόερχομαι από την ΕΣΣΝΑ ως σκακιστής του Πειραϊκού αλλά και της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου γνωρίζω πολύ καλά ότι οι διαιτητές ήταν το ίδιο που είναι και στην ΕΣΣΝ Θ-Χ... Καμμία βελτίωση...
Απλά δεν θέλω να χαλάσω την εντύπωση ενός εκ των λίγων αναγνωστών του blog...:)